Vacanțele sunt sau ar trebui să fie un prilej de relaxare. Cu atât mai mult ar trebui să ne bucurăm de aceste momente, mai ales când așteptăm luni întregi să vină cele 7, 10 sau 14 zile de concediu de care să ne bucurăm în mijlocul verii.
Și totuși, nici măcar în vacanță nu se poate renunța la nervi, iar motivele pentru care se întâmplă asta sunt dintre cele mai diverse. Situațiile tensionate pot apărea încă de pe drumul către locul în care alegi să-ți petreci zilele de relaxare. Dacă pleci cu mașina, riști să prinzi aglomerație, vreun accident, poate chiar un șofer care te șicanează pentru că nu i-a convenit ceva. Mergând în Grecia, riști să mai și pierzi ore bune la coadă la vamă, astfel că liniștea pe care o aștepți riscă să fie amânată poate pentru a doua zi de vacanță.
Chiar și ajunși la destinație, oamenii tot găsesc moduri în care să se enerveze. Uneori pe bună dreptate, alteori mai puțin. După ce FANATIK a relatat mai multe povești despre vacanțele românilor din Grecia, unele chiar de groază, acum e rândul să trecem în revistă și unul dintre motivele poate mai puerile de crescut tensiunea pe plajă: șezlongurile.
Dacă până acum ceva ani, românii mergeau la plajă cu prosopul și poate cu o umbrelă proprie, lucrurile s-au schimbat și am asistat la o gentrificare a zonei litorale. Acum primează plajele cu șezlonguri și umbrele masive, în vreme ce locațiile mai selecte oferă chiar baldachine pentru cei cu mai multă dare de mână. Cei cu prosopul sunt din ce în ce mai puțini și, în orice caz, nu mai apar printre plătitorii de șezlonguri.
Iar pentru că șezlongurile sunt în număr limitat, există și concetățeni care vor să fie siguri că se pot bucura de acestea. Iar de aici încep controversele. Cea mai recentă situație de acest fel este semnalată pe Facebook de către un român care a ales să-și petreacă zilele libere în Grecia, unde s-a confruntat cu problema șezlongurilor ”păstrate” de dimineață pentru mai târziu.
Acesta a publicat o imagine cu șezlonguri ocupate cu prosoape rulate, ale căror proprietari nu sunt prezenți pe plajă. Claudiu Valentin Stoilescu, autorul imaginii, a adăugat și un text sugestiv: ”Așa nu: Plaja plină, mijlocul zilei și cei care au “rezervat” încă sunt absenți.”
Imaginea a fost publicată la ora 11:14, iar autorul explică într-un comentariu ulterior că cel care se ocupă de plata șezlongurilor a apărut la acestea abia în jurul orei 11:00. Astfel, șezlongurile au stat ”ocupate” cu prosoape câteva ore bune, probabil patru sau cinci, având în vedere comentariile altor cetățeni despre obiceiurile celor care își rezervă astfel un șezlong.
Unii sunt de acord cu această practică de ocupare a unui șezlong și chiar se arată posesivi față de obiectul pe care au pus ochii și prosopul: ”Dacă mi-ați strânge mie prosoapele așezate pe niște șezlonguri care erau libere când le-am ales, v-as face fix același lucru la primul drum in mare! Dacă m-am asezat acolo, de ce mi-ai monitoriza tu prezenta?” – este mesajul unei turiste care nu vede o problemă în imaginea distribuită. Totuși, mesajul ei a iscat un val de controverse, dintre care am putut culege însă și niște explicații despre specificul plajei.
Astfel, plaja Glifoneri, unde pare că a fost realizată fotografia, ar avea un regim relativ diferit de alte plaje din Grecia, în sensul în care șezlongurile sunt închiriate contra sumei de 2 euro pe zi. Alții, însă, susțin că închirierea nu se bazează pe această sumă plătită pentru o zi întreagă, ci pentru consumația care se face la șezlong. Aceasta, însă, n-ar trebui să ofere garanția șezlongului, astfel că ”ai plecat sa dormi sau la masa, iți găsești alte șezlonguri când vii și faci alta consumație.”
Unii concetățeni nu s-au preocupat prea tare să se lămurească dacă pe această plajă șezlongurile se plătesc sau nu, iar comentariile sunt dintre cele mai diverse, ușor însă de împărțit în două tabere: cea a celor care își ocupă șezlongul de la prima oră (chiar dacă ulterior se întorc în cameră) și cea a persoanelor care dezaprobă astfel de gesturi care denotă o lipsă de civilizație.
Sunt români care arată că același sistem se practică nu doar pe litoralul grecesc, ci și la vecinii mai apropiați de noi, bulgarii: ”Giboni.. nu am înțeles niciodată prostia asta. Același sistem este și în Bg. Ocupau de la 5,veneau la 12. În timpul asta eu cu picii stăteam pe nisip. Când ei veneau, noi plecam.. deci țineau că tâmpii șezlongurile ocupate degeaba, țineau…”
În plus, altcineva subliniază un alt aspect important. Chiar și dacă plaja este una pe care șezlongurile sunt plătite, cei care sunt responsabili de încasări nu apar la primele ore, ci abia după ora 11. Astfel, cine își ”rezervă” astfel șezlongul nu dă dovadă de prea mult bun simț: ”N-a plătit nimic, la ora la care și-a pus prosoapele nu încasează nimeni, doar meltenism pur, nu doar ai noștri fac asta, am pățit și noi anul ăsta în Zakynthos, plecam de pe plajă la 12 și prosoapele erau neatinse, m-am dus frumos la managerul terasei și i-am spus ca mâine dacă mai găsesc la fel nu-i mai fac consumație lui, o sa ma duc lângă și a doua zi nu le-a mai permis.”
Un turist străin arată că nu doar românii fac asta. Unii străini vin literalmente cu noaptea în cap să rezerve șezlonguri: ”Acesta este și un obicei prost al compatrioților mei, nemții. În Mallorca se ridică noaptea și pun prosoapele pe șezlonguri. Apoi, germanii, englezii și rușii se luptă pentru locuri. Aceasta nu este o vacanță pentru mine.”
O altă persoană se arată iritată de acest sistem de ”rezervări” al șezlongurilor: ”Ce e porcăria asta cu rezervarea? Te scoli la 5 , pui un prosop și apoi n-ai decât să dormi până la 10 că locul ți-e ocupat. Pe bune? Ești la șezlong, bine. Nu, la revedere. Aș face o excepție la ora prânzului când poate cel care a venit vrea să mănânce ceva și apoi să revină. Dar dimineață, în nici un caz.”
Există și persoane care critică aspectul fotografiei, care nu ar prezenta întregul situației de la fața locului: ”Și plaja asta este formata doar din 4 șezlonguri de ați spus ca era plină?”
Adevărul pare să fie undeva la mijloc. Dacă este cum spun unii, plaja Glifoneri are șezlonguri care pot fi închiriate pentru 2 euro pe zi. Totuși, responsabilii pentru șezlonguri nu apar acolo la primele ore ale dimineții, astfel că rezervarea unui șezlong pentru ore bune, fără folosirea sa, rămâne un gest bun de criticat de turiștii care nu pot să se bucure de aceste bunuri, cu toate că vin la ore timpurii pe plajă.