Cum se chema strada pe care locuiești și cum s-a schimbat numele străzilor? Poate ai observat și tu la un moment dat această modificare. Ce rol are și de ce iau autoritățile o astfel de decizie?
Dacă ar fi să ne uităm în timp, multe s-au schimbat. Sunt sate, ori orașe, care au acum alte nume, din diferite motive. Totodată și numele străzilor din marile orașe au suferit modificări în ultimele decenii.
Și totuși de ce se întâmplă asta și cum s-a schimbat numele străzilor? Chiar și strada pe care locuiești acum, e posibil ca în trecut aceasta să fi avut un cu totul alt nume. Care este motivul?
În primul rând numele străzilor se schimbă cam din aceleași motive peste tot pe glob. Unul dintre ele poate fi cinstirea personalităților, iar altul evenimentele importante care au avut loc acolo.
Mai sunt și cazuri în care numele străzilor se schimbă în funcție de situația politică, ori chiar din considerente administrative. Bucureștenii cu siguranță au observat faptul că multe dintre străzi au nume ale personalităților celebre și nu numai.
Cum s-a schimbat numele străzilor și de ce? În 1909, în București s-a stabilit că atribuirea unor locuri publice a numelui oamenilor iluștri decedați este cea mai bună cale de a perpetua amintirea acestora în memoria colectivă.
Tot atunci a fost pusă și o condiție. Mai exact, acest lucru se întâmpla numai după ”cinci ani de la moarte când se va putea vedea dacă memoria acelei persoane a durat și în ce măsură”. Ulterior, termenul a fost redus la trei ani.
Au apărut mai apoi presiuni politice, rivalități, iar toate acestea au dus la schimbările de astăzi. Sunt străzi din București care și-au păstrat numele până în prezent, în timp ce altele au dispărut complet.
Spre exemplu, câteva vechi nume care nu mai se găsesc pe hartă sunt: Bazaca, Băbescu, Băltăreţu, Bărcănescu, Bazar Manchester, Chiriac, Colegiului, Dobroteasa, Dulgherilor, Dumitru Vieru, Flămânda, Fraţilor, Furiilor, Graţiilor, Încurcată, Mavrikie, Marginii, Paralelă, Plopilor, Ruinelor, Săraca, Suferindă, Taurului, Umbrei.
De cealaltă parte, străzile care și-au păstrat numele în timp și au rezistat sunt: Arcului, Armașului, Biserica Enei (Ianei), Boteanu, Brezoianu, Caimatei, Gabroveni, Izvor, Lipscani, Luterană, Negustori, Pitar Moş, Popa Nan, Puişor, Sfinţilor, Sf. Ecaterina, Schitu Măgureanu, Stelea Spătaru, Clucerul Udricani, Visarion.
Acum că am aflat cum s-a schimbat numele străzilor ne putem întoarce puțin în timp. Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești? Iată unele dintre cele mai importante străzi din Capitală: