Life

Cum se coc corect vinetele. Trucul simplu pentru o curățare ușoară. Secretul gospodinelor

Vinetele se numără printre legumele consumate des de români, în special când vine vorba de salată, însă puțină lume știe cum se coc corect și cum se decojesc ușor, fără prea mari dureri de cap.
07.06.2021 | 20:16
Cum se coc corect vinetele Trucul simplu pentru o curatare usoara Secretul gospodinelor
Cum se coc corect vinetele. Trucul simplu pentru o curățare ușoară. Secretul gospodinelor. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Potrivit unui articol de pe savoriurbane.ro, sunt câteva trucuri utile de care gospodinele se pot folosi atunci când au nevoie să coacă aceste legume extrem de delicioase.

Mai exact, sunt mai multe variante pentru a păstra gustul și aroma cât mai intensă, preparatele cu vinete fiind perfecte în perioada posturilor de peste an.

ADVERTISEMENT

Așadar, vinetele se pot face pe aragaz, pe grătarul cu jar (cărbuni, lemne) sau la cuptor, primele două soluții având o aromă specifică de fum și de ars.

Vinete coapte. Sfaturi utile de care să ții cont pentru coacere

În primul rând, atunci când folosim aragazul este indicat ca aparatul să se acopere cu folie de aluminiu, în timp ce vinetele nu trebuie înțepate sau crestate înainte de coacere.

ADVERTISEMENT

Vinetele se pun într-o tavă, iar focul trebuie dat la maxim pentru a se face toate cât mai repede și mai bine. Aceste  legume nu se coc la foc mic pentru că atunci vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior.

Concret, vinetele trebuie să fie coapte cât mai rapid astfel încât coaja să se ardă, dar miezul să rămână alb, moale și bine pătruns. Un alt sfat de care trebuie să țineți cont este să întoarceți vinetele pe toate părțile ca să fie bine perfect.

ADVERTISEMENT

În situația în care dispuneți de plită cu inducție este foarte important să alegeți o tavă din material care conține fier sau o tigaie mai veche specială pentru acest tip de plită. Și aici focul trebuie să fie dat la maxim.

Vinetele sunt coapte perfect în momentul în care sunt moi la interior, iar coaja lor este neagră, carbonizată și sfărâmicioasă. Mare atenție, vinetele care sunt maro și cu urme de arsură nu sunt făcute îndeajuns.

ADVERTISEMENT

Decojirea vinetelor, două trucuri simple și rapide

Imediat după coacere vinetele se lasă pe niște tăvi așezate înclinat ca să se mai scurgă din sucul lor. Se lasă la răcit și apoi se decojesc extrem de simplu, fără să fie trecute prin jet de apă rece.

Una dintre metode presupune să țineți vânăta de codiță și să jupuiți bucățile de coajă cu cealaltă mână. Ulterior, i se taie codița și se pune într-un vas ca să se toace după.

O altă metodă de curățare a vinetelor este cea cu lingura, care este foarte rapidă și practică. Cu ajutorul cuțitului se face o tăietură orizontală sub codiță și una verticala de-a lungul vinetei, apoi întregul miez din interior se ia cu o lingură.

ADVERTISEMENT