News

Cum se completează declarația unică în 2024 și cine trebuie să o depună la ANAF. Termenul limită este 27 mai

Declarația unică în 2024. Cum se completează și cine sunt românii care sunt nevoiți să o depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală
21.05.2024 | 21:33
Cum se completeaza declaratia unica in 2024 si cine trebuie sa o depuna la ANAF Termenul limita este 27 mai
Cum se completează declarația unică în 2024. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum se completează declarația unică în 2024. Românii care sunt nevoiți să depună formularul 212 la ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) trebuie să știe că mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a face acest lucru.

Declarația unică în 2024. Cum se completează și cine trebuie să o depună la ANAF

Declarația unică va fi completată de toți românii care obțin venituri din activități independente, altele decât cele din salariul încasat la locul de muncă. Poate fi depus inclusiv online, nu în mod special la sediile ANAF.

ADVERTISEMENT

Persoanele fizice care nu depun formularul 212 riscă amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei. Este vorba despre orice cetățean care desfășoară o profesie liberală, fie că vorbim de domeniul servicii, comerț sau retail.

Concret, cei care trebuie să depună formularul o pot face prin Spațiu Privat Virtual, mulți dintre ei primind de la ANAF declarațiile unice precompletate. Poate fi trimisă și pe e-guvernare.ro, prin intermediul certificatului digital calificat.

ADVERTISEMENT

Cine sunt persoanele exceptate

Veniturile obținute din activități independente mai pot fi raportate și la ghișeele ANAF, fizic. Totodată, declarația poate fi depusă prin intermediul poștei, cu confirmare de primire. Există și o categorie de persoane care este exceptată.

Este vorba despre pensionari. Însă, există un amendament și în cazul lor. Astfel, pensionarii care realizează venituri ca administrator sau cenzor sunt obligați să depună declarația, potrivit consultantului fiscal Gabriela Dobre, citată de Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, persoanele care depun declarația unică trebuie să știe că în cazul în care până la 31 decembrie constată că au realizat venituri mai mari decât cele estimate, sunt nevoite să modifice ceea ce au declarat inițial.

„Pentru anul 2023 s-a estimat o sumă de 10.000 lei și s-au realizat 10.000 lei. Față de acest estimat nu se mai depune o declarație nouă. Nu se reîntărește, practic, ceea ce s-a declarat în estimat.

ADVERTISEMENT

Dacă realizatul efectiv diferă de estimatul declarat, atunci da, se depune această declarație unică care are menirea de a actualiza taxele la valoarea lor efectivă realizată”, a tranamis Gabriela Dobre, conform sursei citate.

 

ADVERTISEMENT