Fotbal intern

Cum se comportă Sebastian Colțescu ca șef al arbitrilor din Dolj: ridică tonul pentru a se face înțeles, „tratamente speciale” pentru cei mai buni

09.12.2020 | 19:51
Cum se comporta Sebastian Coltescu ca sef al arbitrilor din Dolj ridica tonul pentru a se face inteles tratamente speciale pentru cei mai buni
Cum se comportă Sebastian Colțescu ca șef al arbitrilor din Dolj: ridică tonul pentru a se face înțeles, „tratamente speciale” pentru cei mai buni
ADVERTISEMENT

Sebastian Colțescu este președintele arbitrajului din județul Dolj. FANATIK îți prezintă cum este „șeful” Colțescu și cum a influențat viețile arbitrilor din județul din inima Olteniei.

Arbitrul craiovean este în centrul unui scandal uriaș, după ce a fost acuzat de rasism în partida dintre PSG și Istanbul Bașakșehir. Expresia folosită de Colțescu i-a deranjat atât de mult pe oaspeți, încât au decis să iasă de pe teren și să facă din acest incident un scandal internațional.

ADVERTISEMENT

Colțescu a început să arbitreze în anul 1996, iar în 2003 a venit promovarea în prima ligă a României. A intrat pentru prima dată pe lista FIFA în anul 2006 și este unul dintre cei mai importanți arbitri români.

Sebastian Colțescu, „șef” peste arbitrajul din județul Dolj. Ce a adus nou pentru „fluierașii” doljeni

Colțescu se află în centrul unui scandal uriaș, după ce a folosit o expresie nefericită, iar acest lucru a produs indignarea în rândul turcilor. „Ăla negru” a spus cel de-al patrulea oficial, însă Pierre Webo, antrenorul secund al lui Bașakșehir, ar fi înțeles „negro”, ceea ce reprezintă o jignire pentru oamenii de culoare. Arbitrul nu a vrut să fie rasist, iar românii pot fi numiți în toate tipurile, însă rasismul este ultima problemă cu care s-ar confrunta țara noastră. Ba, mai mult, nu Colțescu a fost cel care a folosit acest apelativ, ci arbitrul asistent Șovre, informație dezvăluită de FANATIK și ajunsă chiar și în paginile celebrului ziar italian Gazzetta dello Sport.

ADVERTISEMENT

În fine, revenind la subiectul principal, Sebastian Colțescu este președintele Comisiei Județene de Arbitri Dolj și influențează în bună măsură cariera tinerilor „cavaleri ai flueirului”. Ca „șef”, arbitrul se comportă ca atare. Dacă este să vorbim despre calitățile acestuia, acelea sunt implicarea și dedicarea de care dă dovadă, arătând că știe să fie un lider. Mai mereu pe drumuri, Colțescu își face timp să răspundă la telefon mai tinerilor săi „învățăcei” și chiar să se certe cu șefii de la echipele comunale din Dolj pentru cauza arbitrilor care îl văd ca un mentor.

Președintele CJA Dolj încearcă să ducă arbitrajul din județ la un alt nivel. A implementat ideea de „Curs de instruire la nivel de Liga 1”, acolo unde cei mai buni arbitri din județ aveau parte de un „tratament special”. Primeau materiale video pe care se analizau faze de joc, erau invitați colegi din Liga 1, existau teste fizice și teoretice, dar „fluierașii” primeau și o masă la hotelul unde avea loc acest curs. De asemenea, Colțescu a ajutat la atragerea unor sponsori pentru arbitrajul doljean și chiar a pus umărul la mărirea baremului de arbitraj.

ADVERTISEMENT

Sebastian Colțescu a ajutat la promovarea mai multor tinere speranțe din arbitrajul doljean

Ținute în zilele de joi, ședintele arbitrilor doljeni îl aveau în prim-plan pe Sebastian Colțescu, fiind ajutat de vicepreședintele CJA Dolj, Daniel Mitruți, arbitru asistent de Liga 1. „Centralul” FIFA ține foarte mult la disciplină și niciodată nu ar permite ca tinerii arbitri din județ să primească „atenții” din partea cluburilor, excluzând ideea de „blat” în ligile campionatelor județene. Ba, mai mult, dacă s-ar întâmpla acest lucru, persoana în cauză ar fi exclusă din rândul colectivului.

În cadrul acestor întâniri, Sebastian Colțescu încerca să le arate arbitrilor și cum trebuie să se poziționeze pe teren, să gesticuleze, să fie respectați. A impus și o anumită ținută vestimentară în Liga 4, acolo unde spune că este „elita” din județ. De multe ori ridica tonul, însă totul era făcut pentru ca acesta să se facă înțeles de cei din fața sa. „Copii, să știți că eu nu vă cert, dar vreau să înțelegeți că sunteți arbitri și că trebuie să respectăm și să fim respectați,” spunea omul care face arbitraj din 1996, adăugând faptul că merge până în „pânzele albe” cu cei care chiar vor să facă arbitraj și să ajungă la nivelul său.

ADVERTISEMENT

Colțescu e doxă de arbitraj și mereu a văzut treaba aceasta ca pe ceva căreia i-a dedicat viața. Faptul că este strict a deranjat mulți conducători și specialiști din fotbal, însă nimeni nu poate să conteste faptul că nu știe să țină un meci în frâu. Cine l-a cunoscut și personal își dă seama că arbitrul craiovean este și un om de calitate și că ceea ce s-a întâmplat la Paris este pur și simplu o întâmplare nefericită, fără vreo legătură cu rasismul.

Sebastian Colțescu a fost numit în funcția de președinte al Comisiei Județene a Arbitrilor Dolj în 2017. Acesta l-a înlocuit atunci pe Marian Ezaru, fost arbitru de Liga 1, cel ce a deținut această funcție în perioada 2013-2017 .

Evoluția carierei lui Sebastian Colțescu:

  • Lista FIFA – 2006
  • Lotul Național “Liga I” – 2003
  • Lotul Național “Liga a II-a” – 2003
  • Lotul Național “Liga a III-a” – 1999
  • Categoria I – 1999
  • Stagiari – 1996
ADVERTISEMENT