ADVERTISEMENT
News

Cum se depune declarația unică în 2021. Termenul limită este 25 mai

Autor: Anca Flondor | 12.05.2021 | 19:23
Cum se depune declarația unică în 2021. Termenul limită este 25 mai
Cum se depune declarația unică în 2021. Termenul limită este 25 mai. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

ANAF a anunțat că declarația unică în 2021 trebuie depusă până pe data de 25 mai.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să uitați să depuneți declarația unică (212) pentru anul 2021, pentru a evita amenzile. Acest tip de formular trebuie completat de toate persoanele care au realizat individual ori într-o altă formă de asociere, venituri sau pierderi pe teritoriul României și în străinătate, și sunt obligate să plătească impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

Pentru anul 2021, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit data limită pentru depunerea declarații unice, 25 mai.

Și anul acesta, ANAF a pus la dispoziția persoanelor fizice formulare care se pot descărca de pe portalul ANAF. De asemenea există și modele pentru completarea corectă a acestora.

ADVERTISEMENT

“Fiecare model de completare poate fi descărcat gratuit de pe portalul ANAF din Secțiunea asistență pentru contribuabili, Subsecțiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative/Modele de completare a declarației unice”, spun cei de la ANAF.

Cine trebuie să depună declarația unică în 2021

Există mai multe tipuri de categorii de persoane care sunt obligate să completeze acest tip de declarație.

Acestea sunt: persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (contracte de închiriere în lei sau valută), persoanelor care realizează venituri din activități independente impuse la norma de venit, persoanele care au venituri din activități independente impuse în sistem real. Ultima categorie este cea a persoanelor care nu au venituri, dar plătesc contribuția la sănătate.

ADVERTISEMENT

“Toate modelele puse la dispoziție conțin indicații vizuale pentru completarea secțiunilor declarației unice în funcție de venitul obținut.”, mai spun reprezentanții ANAF.

Prin Ordinul nr 14/2021, emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, declarația unică (212) trebuie completată pentru declararea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale pentru anului 2020, dar și pentru anul în curs.

ADVERTISEMENT

Persoanele fizice care nu depun declarațiile de venit, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale până la data limită, vor fi amendate cu sume cuprinse între 50 de lei și 500 de lei.

Sancțiunile sunt reglementate de Legea nr.295/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.207/2015 potrivit Codului de procedură fiscală , dar și prin alte măsuri fiscal-bugetare.

ADVERTISEMENT

A fost prevăzut și un sistem de bonificații pentru depunerile online sau plata la timp sau chiar anticipată a impozitelor. Potrivit OUG 69/2020 se acordă bonificații de maximum 10% din valoarea impozitului anual.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!