News

Cum se desfăşoară online antrenamentele. Antrenor: „Copiii nu mai au aceeași motivație”

30.05.2020 | 11:23
Cum se desfasoara online antrenamentele Antrenor Copiii nu mai au aceeasi motivatie
Copiii se pregătesc pe Zoom (foto arhivă personală)
ADVERTISEMENT

După școala online, pandemia coronavirusului ne-a obligat să ne vedem copiii inclusiv antrenându-se… online, la diverse discipline sportive. Dacă poate părea mai simplu să înveți acasă, să participi la cursuri pe internet și chiar să dai teste, nu așa stau lucrurile și în prvința sportului. Aici îți trebuie loc de mișcare, mobilitate în timp ce urmărești antrenorul pe ecran și nu în ultimul rând, o putere de concentrare distributivă. Iar la sporturile de echipă, cum este baschetul, situația este și mai complicată.

Laura Nacu este antrenoare la Baschet Club Evolution și fostă jucătoare profesionistă. A debutat la L.P.S Galați și a continuat la LIVAS Târgoviște, Sportul Studențesc, Olimpia și Rapid București. Lucrează alături de partenerul ei și îi trec prin mână o mulțime de copii, fete și băieți. I-am văzut, sunt determinați, ambițioși, nu „mișcă în front”, iar asta nu pentru că tehnicienii ar fi severi, ci pentru că sunt pedagogi buni și au învățat cum să-i… învețe pe micuți să iubească sportul. Acum, însă, lucrurile au căpătat altă turnură. „Cred că nimeni nu a fost pregătit pentru a desfășura antrenamentele de baschet, online. Facem eforturi să ne adaptăm și să învățăm. Copiii nu sunt încântați, nu mai au aceeași motivație, dar dacă găsești pârghiile potrivite, reușești să-i ții conectați”, și-a început dezvăluirea, Laura.

ADVERTISEMENT

Baschetul juvenil-online, piatră de încercare pentru adulți. Antrenoarea Laura Nacu: „Copiii nu mai au aceeași motivație, dar dacă găsești pârghiile, reușești să-i ții conectați!”

Dar, până să pătrundem în lumea acestui nou… tip de sport (pentru că, practic, despre asta este vorba…), să facem cunoștință, pe îndelete, cu interlocutoarea noastră. Nu de alta, dar este obligatoriu să știm cine sunt unii dintre oamenii care ne „șlefuiesc” copiii…

Laura Nacu a început să practice baschetul pe când era în clasa a treia. N-au dus-o părinții să facă sport, ci i-a surâs destinul când era la cursuri. „Un domn a intrat în clasă, cu scopul de a selecta copii. Având talie înaltă încă de mică, am fost remarcată imediat. De aici, totul a decurs firesc, am descoperit acest sport, m-am îndrăgostit și m-am regăsit în această lume, care a devenit totul pentru mine. Zilnic, făceam câte două antrenamente și mă pregăteam atât alături de fetele de vârsta mea, cât și de cele mai mari. Făceam un antrenament cu grupa mea, unde învățam să joc baschet și altul cu echipa mare, unde încercam să „fur” mișcări de la colegele mele, senioare. A fost un real câștig faptul că am avut ocazia să mă antrenez astfel. Apoi, au urmat meciurile, competițiile, cantonamentele și vacanțele petrecute cu activitățile echipei naționale”, ne-a povestit Laura.

ADVERTISEMENT

De la bronzul european, la lucrul cu copiii

Chiar și acest reportaj poate deveni un… antrenament pentru micii baschetbaliști. Munca nu rămâne nerecompensată, iar Laura este un exemplu. Îi oferim, din nou, cuvântul: „Toate aceste eforturi au fost răsplătite de-a lungul carierei, în primul rând prin participarea la obținerea uneia dintre cele mai mari performanțe din baschetul feminin românesc, medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, în anul 2000, realizare care mi-a adus și titlul de Maestru al Sportului”.

După încheierea carierei de jucătoare, și-a dorit să rămână cât mai aproape de baschet și a început munca „de jos”, cu grupele de copii, în prima fază ca antrenor de inițiere în cadrul altor cluburi, iar din 2018, în cadrul BC Evolution, pe care l-a înființat alături de partenerul său, Mihai Iosif.

ADVERTISEMENT

„Întrucât am început de puțin timp și lucrăm cu copii de vârste mici (7-12 ani), nu putem vorbi acum despre rezultate notabile, mai ales că la aceste vârste nu ar trebui să existe deloc presiunea obținerii de rezultate. Așteptați câțiva ani, să mai creștem puțin”, a zâmbit Laura.

Antrenoarea Laura Nacu și echipa B.C Evolution (foto arhivă personală)
Antrenoarea Laura Nacu și echipa B.C Evolution (foto arhivă personală)

Concursul online cu premii a dat roade, dar șansele reluării competițiilor sunt minime

Motivarea copiilor este un aspect important. Atunci când am intervievat-o pe Laura Nacu, referitor la felul în care „puștimea” reacționează la pregătirea pe internet, ne-a povestit: „Cel puțin la noi, a dat roade concursul online cu premii, pe care l-am inițiat la scurt timp după întreruperea antrenamentelor. Iar de când am început să lucrăm pe Zoom, am avut surpriza plăcută să vedem că, la fiecare antrenament, ni s-au alăturat tot mai mulți copii”.

ADVERTISEMENT

Evident, însă, copiii resimt lipsa jocurilor „în picioare”. E ca și când ai îngrădi un mânz, arătându-i o pajiște însorită, la televizor… „Mulți dintre cei care vin pentru prima oară la baschet, ne întreabă când vor juca primul meci. Pentru fiecare dintre ei, cea mai mare bucurie este meciul, indiferent că este vorba despre acele câteva minute de la sfârșitul antrenamentului sau de un joc oficial”, a continuat destăinuirea antrenoarei.

Mai mult, se pare că veștile proaste (dar previzibile) continuă: „Momentan, absolut toate competițiile sunt întrerupte, cu șanse minime de a fi reluate. Există diverse scenarii pentru încheierea sezonului, dar nu avem nicio certitudine referitoare la modalitatea prin care se va realiza acest lucru. Așteptăm și noi informațiile oficiale, din partea FR Baschet!”.

Copiii se pregătesc pe Zoom (foto arhivă personală)
Copiii se pregătesc pe Zoom (foto arhivă personală)

Cu mingea, în apartament. O mămică: „Antrenoarea mă întreba ce mai face vecina de la 5…?”

Glumind puțin, antrenamentele de baschet, mai exact cu mingea de baschet, într-un apartament normal, de bloc, dăunează grav… urechilor vecinilor. Cu toate astea, deși nu se exagerează din acest punct de vedere, mingea nu poate lipsi din pregătirea micilor jucători. Chiar dacă, așa cum ne mărturisea o mămică, „antrenoarea mă întreba ce mai face vecina de la etajul 5?…”

Iată, însă, cum se desfășoară un antrenament pe Zoom: „Începem cu o ușoară încălzire și continuăm cu exerciții fizice, adaptate jocului de baschet. Am introdus cât mai mult mingea, pentru a face antrenamentele cât mai plăcute și am modificat exercițiile, aducându-le cât mai aproape de mișcările specifice din baschet, astfel încât copiii nu fac doar antrenamente de fitness”.

Evident, însă, dincolo chiar și de jocul cu mingea pe… covor sau de interacțiunea cu antrenorii, pauza competițională își face efectul și asupra micuților, așa cum se întâmplă lucrurile și cu seniorii. „Puteți lua în considerare faptul că jucătorilor din NBA li se recomandă o perioadă de minimum 25 de zile de antrenamente, înainte de reluarea meciurilor. La copii, mai ales că ei sunt în perioada de învățare și de consolidare, o pauză atât de îndelungată va afecta și mai mult performanțele. La cei cu vârste mici, baby-baschet (8-10 ani), probabil că va trebui s-o luăm aproape de la zero…”, ne-a confirmat bănuielile, Laura.

Comportamentul micuților, afectat… O problemă motivațională

O întrebare firească este legată de moralul copiilor, în această perioadă. Și aici, lucrurile „scârțâie”: „Am descoperit că și comportamentul lor este direct afectat de această perioadă de inactivitate fizică. Au existat zile în care, pur și simplu, nu s-au conectat pentru antrenamente și am aflat, ulterior, de la părinții lor, că au fost „picați”, că nu au avut chef sau nu au avut energie pentru a se pregăti. Au fost și cazuri în care părinții ne rugau să le vorbim direct copiilor, pentru a încerca să-i motivăm”.

Din punctul de vedere al felului în care moralul micuților este afectat de această pandemie și de felul în care sunt siliți să se antreneze acasă, situația devine, din nou, inedită pentru cei care îi pregătesc. „Nu ne-am confruntat cu astfel de motive sau situații, atunci când ne antrenam în sală. De aceea, este vital ca oamenii care iau decizii în acest domeniu, să înțeleagă cât de importantă este mișcarea, atât pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea psihică, a copiilor”, s-a destăinuit antrenoarea de la B.C Evolution.

La fel de interesant este și felul în care se poate pregăti un talent autentic, online, așadar aflat la distanță de antrenor. Răspunsul Laurei poate părea descurajant, cel puțin la prima vedere: „Mi-e greu să cred că are cineva date care să confirme un astfel de fapt, întrucât este o situație fără precedent. Până acum, nimeni nu s-a mai antrenat pe internet. Dar, ca o părere personală, nu cred că cineva poate deveni un bun jucător de baschet, indiferent cât de talentat ar fi, pregătindu-se doar online, de la distanță”.

„Eu le știu pe toate”, o mentalitate păguboasă

Pregătirea psihologică, online sau nu, are un rol esențial. Important este cum diferă acest aspect, la copii, față de adulți. „Indiferent de vârsta sportivilor, în cadrul fiecărui club ar trebui să existe o persoană specializată, care să se ocupe cu pregătirea psihologică. Este momentul să depășim mentalitatea păguboasă de genul „eu le știu pe toate” și să înțelegem că fiecare ar trebui să aibă rolul lui, bine delimitat, într-o echipă sau într-o organizație. De aceea, una dintre principalele priorități ale clubului nostru, în momentul reluării activității, va fi aceea de a aduce o persoană specializată, care să vorbească, periodic, cu copiii”, a continuat antrenoarea.

Curiozitatea ne-a făcut să întrebăm cum decurge pregătirea copiilor în zona virtuală în România, față de restul lumii. Se pare că, vorba aceea, din acest punct de vedere, „suntem aliniați la standardele internaționale”. Nu există diferențe, singurul „secret” este… procesul perpetuu de învățare, iar Laura Nacu este categorică, pe marginea acestui subiect: „Baschetul și sportul, în general, sunt la fel pentru toată lumea. Ne documentăm și suntem la curent cu tot ce este nou în domeniu, astfel că nu credem că ar exista diferențe majore, de la o țară la alta”.

De asemenea, unii ar putea afirma că, în timpul acestei perioade tulburi, în tipul de pregătire online, se pune mai mult accentul pe mijloace, decât pe conținut. Suntem tentați că credem că, foarte probabil, cel puțin în ce-i privește pe copii, pe internet se poate studia mai puțin jocul tactic… Iar antrenoarea de la Evolution a ținut să lămurească și acest aspect: „Întrucât noi avem copii de vârste mici, punem accent mai mult pe pregătirea fizică și pe consolidarea elementelor deja învățate. Sub nicio formă, nu intră în discuție pregătirea tactică, la aceste categorii de vârstă, Baby-Baschet și Mini-Baschet. Dar, da, cluburile care dispun de echipe la categorii mai mari, Under-14 – Under-18, presupun că fac pregătire tactică, ba chiar și scouting”.

„Ne lipsesc micile prostioare din timpul antrenamentelor”

Foarte posibil, se impune o (aproape) ultimă întrebare. Aceea dacă această depărtare crează doar neajunsuri, poate chiar și pericole sau dacă, poate paradoxal, există și anumite avantaje. „Dacă ar fi să le punem în balanță, este clar că ar înclina în direcția pericolelor și a dezavantajelor. Însă, da, suntem mai protejați, mai siguri de sănătatea noastră și a celor apropiați, dar, așa cum am mai spus, această perioadă lungă de inactivitate duce la situații „mult mai” dăunătoare, din mai multe puncte de vedere…”, a venit răspunsul, cu promptitudine.

În general, am abordat acest subiect încercând să aflăm care este impactul noului stil de antrenament, asupra copiilor noștri. Credem că, în mare măsură, lucrurile s-au lămurit. Dar, deocamdată, nimeni nu a întrebat cum se vede această perioadă, din prisma unui antrenor de copii. Laura Nacu are ultimul cuvânt: „Ne lipsește foarte tare interacțiunea cu copiii, ne lipsesc momentele amuzante, dar și micile prostioare din timpul antrenamentelor și emoțiile trăite pe bancă, în timpul meciurilor. Am vrea să credem că micuții știu că și pentru noi este dificil, la fel ca și pentru ei, că ne bucurăm foarte tare atunci când îi vedem, chiar și pe monitorul laptopului și că suntem la fel de nerăbdători să reîncepem antrenamentele și meciurile…”.

Ce ar mai fi de spus? Poate că, în cazul copiilor, al antrenorilor lor și al pregătirii online, când pronunțăm cuvântul „istorie”, ne referim exclusiv la timpul prezent.

ADVERTISEMENT