Sport

Cum se desfăşoară vizitele la stomatolog pe timp de pandemie. Medic: “Poţi să zici că sunt cosmonaut de la NASA”

05.06.2020 | 11:02
Cum se desfasoara vizitele la stomatolog pe timp de pandemie Medic Poti sa zici ca sunt cosmonaut de la NASA
ADVERTISEMENT

În toată această perioadă, una dintre profesiile „delicate” este aceea de medic stomatolog. Pe vremuri, „Dentistul”  era titlul unui film horror. Și pentru mulți dintre noi, cei mai „fricoși”, dentiștii au rămas, în fiecare zi, de groază. Acum, însă, frica, uneori protejată de bravură, i-a cuprins și pe mulți dintre ei. Dar nu pe toți. Echipați aproape precum cavalerii medievali, acești oameni sunt nevoiți să umble prin sensibilitățile noastre dureroase, pentru că munca lor nu se face „de acasă”. Riscurile sunt uriașe, dar un tânăr precum Mihnea Moldoveanu rămâne în Linia 1.

Dacă simțiți cât de tăietor la tâmple și la stomac este numai gândul de a „mă duce la dentist”, imaginați-vă, totuși, cât de chinuitoare sunt scopul și durata vizitei unui OM, condamnat să zăbovească, la câțiva centimetri distanță, de respirația unui posibil infectat cu COVID-19. Moartea suflă prin carii și miroase urât… Unul dintre acești „zidari” ai zâmbetelor noastre sănătoase, are, însă, o… problemă majoră: „Este un moment în care toată lumea, de la pacienți, personal, Case de Sănătate, Ministerul Sănătății și Guvernul României trebuie să se unească, pentru a pune la punct o strategie națională de revenție, deoarece, dacă mai era nevoie, această criză ne-a arătat că, din punctul de vedere al problemelor dentare, România stă foarte prost. Suntem pe unul dintre ultimele locuri din Europa, la igienă dentară și prevenție!

ADVERTISEMENT

Medicii stomatologi, respirație în respirație cu moartea. Doctorul Mihnea Moldoveanu: „România, pe ultimele locuri în Europa, la igienă dentară și prevenție!”

Da… Deja ne simțim, cumva, „murdari”. Și neprotejați. Unde e molimă, apare și para-molima. Ce putem face? Mihnea are, din nou, cuvântul, de la înălțimea lui de băiețel blond, cu ochelari și cu un calm aproape englezesc: „Prevenția și tratarea timpurie a problemelor stomatologice ar duce la reducerea semnificativă a bolilor cronice, întreținute de acestea. Mă refer la boli coronare, la accentuarea diabetului, etc….”

Ce s-a petrecut, însă, cu lucrătorii din această breaslă, de la începutul pandemiei și până acum? Unii, care initial au dorit să ne ofere „exclusivități”, au dispărut în fumul ploilor, pentru că lucrează „la stat” și le este teamă. Să nu-i dea afară, dacă dau interviuri și dacă își declină identitatea… Alții vorbesc. „În luna martie, prin apariția Ordonanței Militare Nr.2, am fost nevoiți să sistăm activitatea medicală, cu excepția câtorva unități care, în urma avizării de către Direcția de Sănătate Publică, au lucrat. Ei știu cum, nu intru în amănunte.. Au fost două luni „interesante”, de espectativă pentru unii și de muncă titanică, pentru alții. Puținele unități de medicină dentară deschise au luat în piept tot volumul urgențelor stomatologice, pe care, în mod normal, îl rezolvau cei 22.000 de dentiști din România”, a povestit medicul Moldoveanu.

ADVERTISEMENT

Pacienții fără buzunare, cu mâinile în buzunar

Nu trăim într-o perioadă lesne de trăit. Salariile scad, pensionarii plâng. Cu toate acestea, românii sunt nevoiți să vâre, tot mai mult, mâinile în buzunarele aproape ieftine, pentru că, în viață nimic nu e ieftin. Nici măcar la… dentist. Iată cum a detaliat această situație, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, medicul intervievat: „În această perioadă, au existat și câteva cabinete private, care, prin eforturi financiare enorme, au reușit să vină în ajutorul pacienților cu urgențe dentare. Din păcate, o parte dintre costurile necesare obținerii unui mediu de lucru sigur, pentru medici, asistente, personalul auxiliar și pacienți au fost suportate și către aceștia din urmă, care au manifestat, uneori, nemulțumiri”.

Așadar, vorba proverbului, „turcul plătește…” Și achită, chiar dacă este nemulțumit, pentru că…. îl doare. Dar și pe medic îl „doare”, când posibila infecție, care aduce moartea, bate în carii… Ce principiu interesant al echității!

ADVERTISEMENT

 Stomatologii, prevenția și ignoranța

Cum se feresc, însă, acești oameni, de pandemie? Ne răspunde Mihnea, cu al său calm intolerabil în fața morții: „Pentru a ne proteja de răspândirea virusului COVID-19, nevoia de protecție, de dezinfectanți și de aparatură a crescut, dar, din păcate, a apărut simultan și lipsa acestor materiale, iar atunci când se găseau, prețurile de achiziție erau, de multe ori, mult mai mari decât înainte. În stomatologie s-au luat, mereu, măsuri extraordinare de protecție și de dezinfecție, deoarece, lucrând în medii contaminate (sânge, salivă, etc) au fost necesare. Aici se adaugă, de multe ori, reticiența sau ignoranța pacienților, în privința unor boli sau virusuri, care se transmit mai rapid ca sms-urile”.

Medicul stomatolog, în costum tip... NASA (sursa arhivă personală)
Medicul stomatolog, în costum tip… NASA (sursa arhivă personală)

Echipamente tip „NASA” și o consolare: „N-am avut niciun pacient infectat cu SARS-COV-2!

„Dacă mă vezi, o să zici că sunt cosmonaut de la NASA!”, a glumit doctorul Moldoveanu, atunci când l-am întrebat referitor la noile echipamente ale dentiștilor. Din păcate, reporterul a fost nevoit să simtă mirosul de „rețetă”, drept pentru care a trebuit să-l întâlnească pe… cosmonaut: „Așadar, protecția este imperativă! Se folosesc măști de protecție, dezinfectant de suprafețe și instrumentar sterilizat cu substanțe biocide, „la rece”, precum și sterilizarea „la cald” cu autoclav, deșeuri medicale sortate separat, etc. În cazurile suspecte sau cu risc de contaminare, se folosesc măsuri suplimentare, precum halatele de unică folosință, autoclavabile (n.r termenul vine de la aparatul de sterilizare cu aburi, la 121 sau 134 Grade Celsius), combinezoane, viziere, măști cu factori de protecție suplimentari”.  

ADVERTISEMENT

Dincolo de „armurile” doctorilor, importantă este, totuși, răspândirea virusului, pentru că el atacă… ocolind. Curiozitatea ne-a mânat să aflăm câte persoane infectate cu noul Coronavirus bântuie, cu rănile ascunse, cabinetele stomatologice. Aici, mirarea ne-a fost răsplătită. „Și înaintea apariției virusului COVID-19, cazurile de contaminare, de orice tip, în cabinetele stomatologice au fost aproape inexistente. Eu unul nu am auzit de niciun pacient infectat cu SARS-COV-2”, a completat medicul.

Riscuri și protecție

Din 15 martie 2020, odată cu trecerea la Starea de Alertă, s-au redeschis o bună parte din cabinetele stomatologice, pentru a susține eforturile stomatologilor care au lucrat în timpul Stării de Urgență. Evident, a apărut întrebarea legată de posibilitatea contaminării. Mihnea Moldoveanu a detaliat această idee: „Au fost discuții legate de riscul stomatologilor și al familiilor noastre, de a ne contamina cu virusul COVID-19. După părerea mea, în ciuda măsurilor sugerate de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, de Direcțiile de Sănătate Publică și de O.M 873/2020, prin care contactul pacientului cu mine, ca medic, este abia al treilea pas al măsurilor de protecție. În prima fază, se face triajul telefonic sau online, urmând să ajungem la vizita, propriu-zisă, la cabinet. Aici, luăm temperatura paciențului, iar dacă aceasta este sub 37,3 grade, abia atunci cetățeanul poate intra în cabinet. Toți pacienții sunt obligați să completeze chestionarele specifice, legate de starea de sănătate, precum și de eventualul contact cu persoane infectate cu virusul SARS-COV-2. Absolut tot personalul este echipat corespunzător, cu măști, mănuși, viziere și halate de unică folosință. Evident, se dezinfectează mâinile și încălțările pacientului…”

Colegiul Medicilor, Direcțiile de Sănătate, toată lumea pare alături de… toată lumea. Dar există o problemă… simplă: Banii! Mihnea o spune clar: „Pe lângă această „Unire”, cred că o împărțire a costurilor între parteneri ar fi benefică și ar reduce povara de pe umerii pacienților și ai medicilor. În plus, dacă populația ar preveni apariția problemelor majore și a urgențelor stomatologice, costurile manoperelor ar scădea drastic. În Europa și mai ales în țările nordice, această sinergie între stat, instituții, medici și pacienți funcționează aproape perfect!”.

Doctorul Mihnea Moldoveanu, cu echipamentul de protecție (sursa arhivă personală)
Doctorul Mihnea Moldoveanu, cu echipamentul de protecție (sursa arhivă personală)

Mihnea Moldoveanu, un voluntar în ajutorul vârstincilor și al copiilor

 Mihnea Moldoveanu a absolvit Facultatea de Medicină Dentară a Universității „Titu Maiorescu, în anul 2008 și de atunci lucrează într-o clinică privată, din București. În 2016, a mai deschis un cabinet, în mediul rural, în Județul Ialomița. Pentru a veni în ajutorul pacienților cu venituri reduse, din provincie, a colaborat, voluntar, cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ialomița, pentru fabricarea protezelor dentare pentru vârstinci și de prevenție pentru copii. Mihnea este unul dintre eroii pe care nu-i vedem, pe sub măști. Este fiu, soț și tată, dar riscă mergând înainte, aproape suflare în suflare cu pacientul, cu potențialul om infectat cu COVID-19. Din păcate, el nu poate lucra pe rețele online. Și spune că familia lui nu s-a temut că va aduce virusul… acasă.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT