News

Cum se eliberează certificatul de situaţie de urgenţă. Diferenţa dintre cel albastru şi cel galben. “De luni, va fi disponibil!” Anunţul Ministrului Economiei la “Fan România”. Video

05.04.2020 | 11:00
Cum se elibereaza certificatul de situatie de urgenta Diferenta dintre cel albastru si cel galben De luni va fi disponibil Anuntul Ministrului Economiei la Fan Romania Video
ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat în dialogul cu Horia Ivanovici din cadrul emisiunii Fan ROMÂNIA că certificatul pentru situaţie de urgenţă va fi disponibil de luni. Demnitarul a dezvăluit şi posibilitatea ca şi România să apeleze la certificatele de imunizare, menţionând că acest scenariu este luat în calcul alături de celelalte variante de repornire a economiei.

Cum se eliberează certificatul de situaţie de urgenţă: “Mi-ar plăcea să fie eliberate de luni, 6 aprilie”

Virgil Popescu a declarat la emisiunea Fan România că aplicaţia pentru eliberarea certificatelor de urgenţă este funcţională şi speră ca de pe data de 6 aprilie să fie lansată: “Certificatele de situaţie de urgenţă mi-ar plăcea să poate fi eliberate de luni, 6 aprilie. Chiar am discutat, aplicaţia este funcţională, suntem în teste. De ce s-a întârziat? Voiam să dăm drumul pe 31 martie, dar legea a fost modificată şi certificiatele de situaţie de urgenţă au suferit şi ele modificări. Pe lângă scăderea încasărilor a fost adăugată şi scăderea veniturilor pentru a reflecta mai bine situaţia din economie.

ADVERTISEMENT

Anumite companii s-ar putea să aibă încasări în luna martie, dar încasări a unor venituri istorice. Am vrut ca toţi cei care sunt loviţi de pandemie să beneficieze de acest certificat de situaţii de urgenţă. Trebuie făcute ajustări.

Eu vreau ca aceste certificate să fie eliberat automat. Practic, un operator economic se autentifică în sistem, introduce nişte date şi la finalul sesiunii de lucru automat va primi pe e-mail certificatul de situaţii de urgenţă şi acesta va fi simultan public în baza de date a ministerului, astfel că, toate instituţiile care vor să îl vadă fără să fie nevoie de plimbarea lui de la o instituţie la alta. Ne-am asigurat şi avem sprijinul total al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Va fi găzduit pe serverele acestea ca să nu avem nici probleme de securitate şi nici probleme de întârziere sau blocare pentru că vor fi multe accesări simultane. Aş vrea de luni să îi dăm drumul”

ADVERTISEMENT

Care este diferenţa dintre certificatul albastru şi cel galben!

Ministrul Economiei a punctat şi diferenţa dintre cele două tipuri de certificate: cel albastru şi cel galben, spunând clar ce înseamnă fiecare dintre ele: “Certificatul albastru sau de tip 1 este acel certificat pe care îl dobândesc companiile a căror activitate a fost oprită parţial sau total ca efect a deciziilor luate de autorităţi în aplicarea decretului. Adică, acele restaurante, baruri, magazine, exceptând cele alimentare, cabinetele stomatologice, coafură, frizerie. Toate activităţile pe care ordonanţele militare le-au închis. Practic, cei care sunt în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în urma deciziilor autorităţilor. 

ADVERTISEMENT

Certificatele de tip galben sau 2 sunt acele certificate pe care le primesc companiile a căror activitate, venituri sau încasări au fost reduse cu minimum 25% în luna martie, faţă de media lunilor ianuarie şi februarie”, a spus Virgil Popescu la emisiunea Fan România.

Scenariul paşapoartelor de imunizare, posibil pentru România? “Când o vom lua şi noi în jos putem gândi şi în funcţie de numărul de cazuri pe care le-am avut”

Scenariul paşapoartelor de imunizare pe modelul unor ţări mai puternice precum Germania sau Marea Britanie este o posibilitate de luat în calcul, însă Ministrul Economiei este rezervat în privinţa aplicării acestui scenariu şi la noi:

ADVERTISEMENT

“Am văzut această informaţie în Germania pentru persoanele care au făcut boala şi au anticorpi şi nu mai fac. Ele nu pot fi nici purtătoare, nici nu pot să mai ia acest virus. Sunt scenarii pe care fiecare ţară le face în funcţie de dezvoltarea epidemiei. Îmi imaginez că acele teste care se fac sunt teste rapide pentru că ar fi complicat să faci testele 100% sigure care durează ceva şi după o perioadă poţi să iei acel virus. Până la finalul acestei epidemii trebuie să luăm în calcul toate scenariile şi să existe în continuare centre de testare astfel încât să fim pregătiţi.

Cazurile de reîmbolnăvire, din ceea ce am citit, au fost cazuri de nevindecare 100%. Şi o gripă normală te poate întoarce. Dar având teste rapide şi văzând în timp real starea unei persoane, putem să gândim şi un asemenea scenariu. Haideţi să mergem întâi pe panta descendentă pentru că am văzut că Italia este pe panta descendentă acum şi mă bucur. Acolo a fost o dramă cu atât de mulţi morţi şi mă bucur că numărul de cazuri a luat-o în jos. Când o vom lua şi noi în jos putem gândi şi în funcţie de numărul de cazuri pe care le-am avut“, a spus Virgil Popescu.

 

 

ADVERTISEMENT