News

Cum se fac banii în România. Cine comandă câți lei sunt tipăriți

Monetăria Statului și Imprimeria Băncii Naționale a României sunt cele două instituții care produc banii pe care îi utilizăm zilnic. Contra cost, sunt produse și monede pentru alte state
18.06.2022 | 11:54
Cum se fac banii in Romania Cine comanda cati lei sunt tipariti
Cele două instituții care produc bancnote și monede sunt în subordinea BNR Foto: Imprimeria BNR
ADVERTISEMENT

Chiar dacă banii în format fizic sunt folosiți din ce în ce mai puțin, mai ales din cauza pandemiei de coronavirus, două instituții din România sunt responsabile pentru baterea monedelor și emiterea bancnotelor aflate în circulație.

Cum se fac banii în România

Dacă în urmă cu ceva vreme, leii românești nu erau produși în totalitate în ţară, fiind tipărite doar bancnotele de 1 leu, 5 lei şi 10 lei, în momentul de faţă, sunt realizate în România inclusiv bacnotele de 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Instituţiile care se ocupă cu fabricarea “leului” sunt Monetăria Statului (pentru baterea monedei) și Imprimeria Băncii Naționale a României (pentru emiterea bacnotelor), iar cantitatea de bani care iese din tiparniţe este strict confidenţială.

Cele două instituții își au sediul în București. Monetaria Statului se găseşte de aproape un secol pe strada Fabrica de Chibrituri, în Sectorul 5, iar Imprimeria Băncii Naţionale are sediul pe strada Luică, din Sectorul 4.

ADVERTISEMENT

Începând cu 2001, Imprimeria Băncii Naţionale a fost prima tipografie din Europa care a tipărit bancnote pe suport polimeric. Astăzi, aici se tipăresc, pe acest suport de imprimare, toate bancnotele româneşti aflate în circulaţie.

Pe fiecare bancnotă se regăsesc o gamă largă de caracteristici şi elemente specifice de securitate, începand cu design-ul special securizat, elemente de securitate încorporate în suportul de imprimare, hârtie sau polimer, precum şi o serie de elemente de securitate aplicate prin intermediul tiparului cu cerneluri speciale, potrivit informațiilor de pe site-ul Imprimeriei BNR.

ADVERTISEMENT

Bancnota de plastic, de 6 ori mai rezistentă

Bancnota din material plastic este cu 30% mai scumpă şi de șase ori mai rezistentă decât cea din hârtie. Grafica bancnotelor este realizată de către specialiștii BNR.

În cadrul Imprimeriei BNR se fabrică și bonuri valorice, cecuri etc.

Prima bancnotă emisă de Banca Naţională a României după Revoluţia din anul 1989, realizată de către specialiştii din cadrul Imprimeriei BNR, a fost bancnota de 500 lei.

ADVERTISEMENT

Ulterior au fost puse în circulaţie bancnotele de 200, 500, 1.000 și 5.000 lei, tipărite în sistem ofset.

Tehnica de imprimare ofset este caracterizată prin distribuţia uniformă a cernelii şi margini cu linii precise. Se obţin astfel imprimate cu grad ridicat de calitate şi acurateţe.

Imprimarea ofset permite utilizarea de cerneluri speciale, specifice imprimatelor de securitate, cum ar fi cerneluri vizibile în spectru UV sau cerneluri termocrome.

Monetăria Statului trece în subordinea BNR

În anul 1957, Monetaria Statului trece în subordinea Băncii Naţionale a României. BNR este instituţia care coordonează activitatea monetăriei şi imprimeriei și comandă cantităţile de bani necesare a fi produse.

Fondată în 1870, Monetăria este standardul pentru monedă și artefacte prețioase în România. Moneda de 1 leu din 1870 a fost prima monedă românească care a purtat numele monedei naționale – „leu”.

Procesul de fabricaţie a monedelor începe în atelierul de gravură cu o machetă de ipsos, munca pentru o monedă putând să dureze până la o săptămână.

Anual, din circa 6.000 de tone de metal se fabrică aproximativ un miliard de monede din oţel şi alamă.

Monetaria Staului produce, de asemenea, contra-cost, şi monede ale altor state, precum leul moldovenesc.

ADVERTISEMENT
Tags: