News

Cum se fac înscrierile la grădiniţă şi la clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2020-2021

30.04.2020 | 12:34
Cum se fac inscrierile la gradinita si la clasa pregatitoare pentru anul scolar 20202021
Ministerul a anunțat felul în care copiii pot fi înscriși la clasa pregătitoare sau grădinițe. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum se fac înscrierile la grădiniţă şi la clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2020-2021 reprezintă un subiect aparte pentru Ministerul Educației având în vedere pandemia de coronavirus.

Cum se fac înscrierile la grădiniţă şi la clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2020-2021

Concret, acestea pot fi realizate online, dupa un calendar stabilit de minister, conform unei note care cuprinde masuri cu privire la reluarea activitatii in sistemul de educatie dupa incetarea starii de urgenta.

ADVERTISEMENT

Un detaliu interesant este acela că evaluarea psihosomatica a copiilor nu mai este necesara pentru inscrierea la clasa pregatitoare.

Actele pe care trebuie să le pregătească părinții

Aceasta va fi inlocuita cu o declaratie pe proprie raspundere a parintilor/tutorilor legali si o fisa completata de gradinita pe care au frecventat-o.

ADVERTISEMENT

Ministerul a publicat și lista actelor necesare inscrierii la clasa pregatitoare 2020-2021.

– Cerere-tip de inscriere (descarcati modelul de cerere de aici)
– Copie dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; parinții divorțați depun la inscriere și hotarârea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca și unde a fost stabilita locuința minorului

– Copie al certificatului de nastere al copilului
– declaratie pe proprie raspundere a parintilor/tutorilor legali in legatura cu dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare a copilului pentru parcurgerea clasei pregatitoare
– Fisa completata de gradinita pe care au frecventat-o
– Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

ADVERTISEMENT

Trebuie să știți că toți parintii ai caror copii implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2020 inclusiv au obligatia de a inscrie copiii in invatamantul primar in clasa pregatitoare.

Cei ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv pot sa isi inscrie copiii in invatamantul primar – clasa pregatitoare – daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

ADVERTISEMENT

Parintii copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 care nu opteaza pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau ai celor pentru care evaluarea arata ca dezvoltarea lor psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare vor fi consiliati in vederea inscrierii celor mici la gradinita in grupa mare, se arata in ordinul de ministru referitor la inscrierea copiilor in invatamantul primar.

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie sunt inmatriculati la unitatea solicitata. Pe locurile libere se inscriu si, ulterior, sunt inmatriculati cei care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati.

 

ADVERTISEMENT