Life

Cum se face cea mai bună plăcintă de dovleac. O să-ţi aducă aminte imediat de copilărie

Plăcinta de dovleac este cu siguranță unul dintre cele mai apreciate deserturi. Avantajul este că aceasta poate fi consumată chiar și în perioada postului.
07.11.2022 | 10:43
Cum se face cea mai buna placinta de dovleac O sati aduca aminte imediat de copilarie
Rețeta pentru cea mai delicioasă plăcintă de dovleac. Sursă foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Plăcinta de dovleac poate fi considerată și desertul copilăriei. Cu siguranță sunt mulți care o consumau, fie făcută de bunici, fie de părinți.

Ingrediente necesare pentru cea mai bună plăcintă de dovleac

Dovleacul este ingredientul cheie. El parte fi utilizat și pentru creme, piureuri, umplutură și de asemenea, are și nenumărate beneficii pentru organism.

ADVERTISEMENT

Rețeta pentru plăcinta de dovleac este una extrem de simplă și de asemenea este și foarte ieftină. Ai nevoie de doar câteva ingrediente simple pentru a o prepara, iar marea majoritate cu siguranță le ai deja în casă.

Pentru umplutură ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 800g dovleac dat pe răzătoare
  • 100g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară

Pentru aluatul de plăcintă cu dovleac în schimb vei avea nevoie de ingredientele următoare:

  • 200ml apă
  • 200ml ulei
  • un praf de sare
  • făină

Cum se prepară plăcinta de dovleac

În ceea ce privește modul de preparare, primul pas pe care trebuie să îl faci este să cureți dovleacul. După ce este curățat, iar semințele sunt înlăturate, acesta se va da prin răzătoare, pentru a putea fi mărunțit.

ADVERTISEMENT

Dovleacul răzuit se pune apoi într-o cratiță la foc mic, iar mai apoi se toarnă și zahărul. Compoziția se lasă la călit până în momentul în care se înmoaie, iar lichidul se va evapora.

De abia la final, în momentul în care umplutura este gata se adaugă și lingura de scorțișoară și se amestecă bine. Se lasă la răcit, iar până atunci ne apucăm de aluat.

ADVERTISEMENT

Uleiul și praful de sare se vor amesteca bine într-un bol cât se poate de încăpător, iar mai apoi se toarnă și făina, treptat. În momentul în care compoziția devine dificil de amestecat, se răstoarnă pe blatul de bucătărie.

Se toarnă făină în continuare, până când aluatul devine tare, ușor de încins, dar nelipicios.

ADVERTISEMENT

Separat, se amestecă trei linguri de ulei cu trei linguri de făină, până când se obține un amestec care are o textură similară cu cea pe care o are mierea. După caz, se completează sau nu cu făină.

Aluatul obținut va fi împărțit în trei părți egale, iar acum începe adevărata provocare.

Cât timp trebuie să stea la cuptor plăcinta de dovleac

Prima bucată de aluat se întinde și se unge cu făina și uleiul pe care le-am pregătit anterior. Se rulează foaia, iar, același lucru se va face și cu cea de a doua și cu cea de a treia.

Primele două foi împachetate vor fi puse deasupra celei de-a treia și tot se va rula. Se taie apoi aluatul în două bucăți și se întinde în funcție de cât de mare este tava unde va fi coaptă plăcinta.

Nu va mai fi nevoie să adaugi ulei în tavă, însă poți opta pentru o foaie de copt. Se pune prima foaie de aluat în tavă și se adaugă umplutura, iar cea de a doua foaie se va pune deasupra.

Recomandat ar fi ca aceasta să fie înțepată cu o furculiță dintr-un loc în altul, pentru ca la final să fie mai bine făcută.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de gaze, iar plăcinta de dovleac va sta acolo în jur de 30-35 de minute.

La final, după ce este scoasă, se ornează cu zahăr pudră și se lasă la răcit. De abia apoi poate fi tăiată și savurată, iar gustul va fi cu siguranță cel din copilărie.

Și nu doar plăcinta de dovleac este delicioasă. Dacă ai suficient timp în bucătărie poți prepara și faimosul ștrudel cu dovleac.

ADVERTISEMENT