Life

Cum se face, de fapt, cel mai bun lebăr de casă. Este o rețetă pe care bunicii o foloseau în fiecare iarnă. Ingredientul care îi dă tot gustul

Care sunt pașii de urmat pentru cel mai delicios lebăr de casă. Rețeta străveche conține un produs care îi oferă savoare.
05.12.2024 | 08:24
Cum se face de fapt cel mai bun lebar de casa Este o reteta pe care bunicii o foloseau in fiecare iarna Ingredientul care ii da tot gustul
Cum se face lebărul de casă și ce conține. Sursa foto: captură video Youtube
ADVERTISEMENT

Sărbătorile de iarnă aduc pe mesele românilor diverse preparate culinare tradiționale. Iată cum se face, de fapt, cel mai bun lebăr de casă, după o rețetă pe care bunicii o foloseau în fiecare iarnă. Aceasta are un ingredient care îi dă tot gustul. Despre ce este vorba, de fapt.

Rețetă de lebăr delicios de casă. Ce produs îi dă o savoare aparte

Lebărul este un tip de mezel care nu lipsește de pe mesele oamenilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Acesta este făcut în fiecare an de gospodinele din România după o rețetă străveche care se păstrează întocmai.

ADVERTISEMENT

Realizat pe bază de carne, acesta poate fi făcut foarte simplu în casă. Este delicios dacă nu conține mai mult de 35-40% ficat, restul de umplutură fiind de slănină, carne fiartă, ceapă și condimente alese cu grijă.

Ingredientul secret, care nu trebuie să lipsească din preparat, pentru că îi dă o savoare aparte, este unul banal. Mai exact, este vorba de nucșoară rasă care oferă un gust delicios, rezultatul fiind unul extraordinar de bun.

ADVERTISEMENT

Un alt pont folosit de unele gospodine care fac lebăr de casă este faptul că ceapa este călită în untură pentru și mai multă aromă. Mai mult decât atât, prepararul nu conține plămâni, splină, inimă, limbă sau rinichi. Aceste organe se pun la tobă sau la caltaboși.

Lebăr de casă, pas cu pas. Ce trebuie să știi

Lebărul de casă are în compoziția sa, pe lângă nucșoară, 1 kg de ficat de porc, 1 kg de gușă de porc,
1 inimă de porc, 2 rinichi de porc, 1 ceapă, 2 foi de dafin, 1 crenguță de cimbru, 1 linguriță de piper boabe și 1 linguriță de sare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, preparatul mai are nevoie de 2 metri de maţe groase de porc. Procesul de pregătire începe prin spălarea produselor din carne cu apă rece, apoi ficatul care nu mai are deloc sânge în el se pune la fiert, într-o oală, cu apă fără sare.

Se scoate pe farfurie când nu mai are sânge deloc. Separat, în alt vas se fierb inima, rinichii și gușa de porc. În apă se pune o ceapă tăiată pe jumătate, o linguriță de piper boabe și două foi de dafin. Carnea se scoate pe rând, atunci când este fiartă.

ADVERTISEMENT

Carnea se lasă să se răcească pe o farfurie. Gușa se curăță de șorici și carnea se taie în fâșii. Se toacă apoi în mașina de tocat carne și se adaugă peste compoziția obținută puțină sare, boia iute, cimbru măcinat și zeama în care a fiert carnea. Se amestecă bine totul.

Mațele de porc se spală cu apă caldă și puțin oțet, se clătesc bine și se taie astfel încât să încapă în cratița în care vor fi fierte. Mațele se umplu la fel ca pe cârnați, însă nu trebuie să fie umplutura prea îndesată ca să nu plesnească în timpul fierberii.

Se leagă la capete cu ață și se înțeapă cu o andrea să nu pocnească atunci când fierb pe aragaz. Lebărul de casă se fierbe aproximativ 30 de minute în apa în care a fiert carnea. Se scoate cu o paletă, pe o tavă, și se pune o greutate peste el ca să-l preseze până a doua zi.

Următoarea zi gospodinele din România curăță bucățile de lebăr de grăsime și îl atârnă afară, la aer. Lebărul de porc este un preparat care se consumă în sezonul rece, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

ADVERTISEMENT