Codul de Procedură Civilă din țară noastră explică foarte clar modul în care se aplică poprirea în cazul salariaților cu datorii. Această executare silită are niște limite peste care nu se poate trece.
Tehnic vorbind, poprirea este o formă a executării silite, în care un creditor are un rol de intermediar. Prin aplicarea popririi, executorul judecătoresc solicită creditorului să plătească anumite sume de bani (pe care le deține sau le va deține) în numele clientului său.
Dacă analizăm situații popririi sumelor de bani din conturile bancare, acestea pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât și încasările viitoare.
Cea mai comună formă de executare silită este poprirea salariaților cu datorii. În acest caz, creditorul, prin intermediul unui executor, solicită băncii sau angajatorului pentru care debitorul lucrează să plătească o sumă de bani în numele celui care s-a îndatorat.
Dacă vă aflați în situația neplăcută de a avea pusă o poprire pe salariu e important să cunoașteți foarte bine legea. Astfel, dacă aveți o datorie la o bancă, acesta poate solicita angajatorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, aplicarea unei popriri pe salariu.
FOARTE IMPORTANT! Nu vi se vor lua toți banii. Veți plăti lunar doar o parte din datorie. Vi se poate reține de la o treime până la o jumătate din venit, în anumite condiții.
Din Legea 134/2010 citim foarte clar care sunt limitele popririi în cazul salariaților. Astfel, sumele reținute din venitul lunar nu trebuie să depășească anumite valori. Ele trebuie să se încadreze în următoarele limite.
În cazul în care aveți datorate sume cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii nu vă aflați deloc într-un caz fericit. Asta pentru că vi se poate reține până la jumătate din venitul lunar net. Dacă vorbim de orice alte datorii, puteți pierde doar până la o treime din venitul lunar net.
Când vorbim de mai multe popriri aplicate asupra aceluiași salariu, suma ce se poate reține nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al datornicului. De notat că nu contează natura creanțelor.
Ideea de reținut este că, în nicio situație, un datornic nu e trebuie să achite mai multe de jumătate din venitul salarial net. De fapt, ”se reține jumătate din salariul net pentru toate popririle. Această sumă este împărțită apoi între creditori, în funcție de datoria existentă la fiecare dintre aceștia”, se arată în lege, conform Avocatnet.
Nu orice venit poate fi supus popririi. Articolul 729 din Codul de Procedură Civilă notează că o serie importantă de venituri nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorie.
De exemplu, nu se poate aplica poprire pe indemnizația pentru creșterea copilului, pe alocații de stat sau alte venituri destinate îngrijirii copilului. Iată lista completă: