Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut precizări importante despre modalitatea în care se realizează recalcularea la cerere a pensiilor de stat. Ce trebuie să știe pensionarii din România?
Deși noua lege a pensiilor a intrat în vigoare din luna septembrie, procesul de recalculare încă nu s-a finalizat pentru toți seniorii. CNPP a oferit lămuriri privind acest aspect, arată avocatnet.ro.
Recalcularea indemnizațiilor se poate realiza în două procedee: din oficiu și la cerere. Cea din oficiu se face în două etape, prima dintre acestea fiind începută la 1 septembrie 2024, odată cu noua formulă de calcul care a intrat în vigoare.
Potrivit acesteia, valoarea pensiei reiese înmulțind numărul total de puncte cu valoarea punctului de referință (81 lei). Cea de-a doua etapă în cazul recalculării din oficiu se desfășoară în perioada 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025.
Vizate de această nouă etapă, cunoscută și ca „mica recalculare”, sunt câștigurile nepermanente ale românilor care au lucrat înainte de 1 aprilie 2001. Aici intră sporurile, primele, plata orelor suplimentare, etc.
Pentru a fi valorificate, vârstnicii vor fi nevoiți să prezinte adeverințele care să dovedească aceste venituri. Mai multe detalii privind „mica recalculare” pot fi citite pe FANATIK, în acest articol (clik aici).
Ce semnifică, de fapt, recalcularea la cerere a pensiilor de stat? Aceasta poate fi solicitată încă de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, adică de la începutul lui septembrie 2024.
Recalcularea la cerere a indemnizațiilor se realizează prin adăugarea câștigurilor ori „stagiilor de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei”.
De asemenea, recalcularea la cerere se face și pentru a adăuga stagiul de cotizare îndeplinit după data pensionării. Pensionarii trebuie să știe că recalcularea la cerere poate fi făcută „o singură dată într-un an calendaristic”, conform sursei citate.