Life

Cum se face mămăliga ciobănească. Rețetă simplă și delicioasă

Cum se prepară mămăliga ciobănească? Rețeta simplă prin care se obține cel mai delicios preparat pentru o masă în familie.
20.11.2022 | 12:06
Cum se face mamaliga ciobaneasca Reteta simpla si delicioasa
Cum se prepară mămăliga ciobănească. Foto: Facebook/ Dealu' Satului
ADVERTISEMENT

Mămăliga este un preparat pe care românii îl îndrăgesc și îl includ adesea la mesele organizate în familie, când toți cei dragi se strâng într-un singur loc. O rețetă numai bună de încercat pentru acestea ocazii este cea de mămăligă ciobănească. Nu ai nevoie de multe ingrediente, se prepară ușor, iar oaspeții vor fi încântați.

Cum se prepară mămăliga ciobănească. Este perfectă pentru mesele în familie

Ce român nu a mâncat măcar o singură dată în viață o mămăligă? Servită cu brânză, smântână sau preparate din carne, este o alternativă sănătoasă și gustoasă a pâinii.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți sugerează o rețetă de mămăligă ciobănească, numai bună de pregătit duminica atunci când aștepți oaspeții la masă. Cu toții vor fi încântați de rezultat și se va mânca toată.

Pentru început, vei avea nevoie să-ți aduni toate ingredientele, însă acestea sunt puține și la îndemâna oricui. Astfel, sunt necesare: un litru de apă, 300-400 grame de mălai și o linguriță de sare. Opțional, dacă vrei să iasă delicioasă, adaugă puțin unt sau puțin ulei. 

ADVERTISEMENT

Pașii de urmat pentru a obține cea mai bună mămăligă ciobănească

Urmează apoi gătirea propriu zisă. Un truc folosit de gospodine pentru ca mămăliga să nu aibă cocoloașe este stropirea mălaiului cu apă rece înainte de a fi pus la fiert.

Pentru a prepara mămăliga ciobănească ca la carte trebuie să urmezi următorii pași. Înainte ca apa să înceapă să se încălzească, presară în ea jumătate din cantitatea de mălai și amestecă periodic pentru a nu se lipi de fundul vasului.

ADVERTISEMENT

Apoi, când terciul începe să clocotească, toarnă uniform, pe toată suprafața lui, restul de mălai care ți-a mai rămas, însă fără a amesteca. Focul se dă la mic și se continuă fierberea pentru încă 20 de minute minim.

După aceea, amestecă bine și energic în mămăligă. În momentul în care s-a întărit considerabil și devine dificil de manevrat, se adaugă untul sau puțin ulei.

ADVERTISEMENT

În unele părți are țării, oamenii obișnuiesc să pună și puțină brânză grasă de burduf. După ce aceste etape au fost parcurse, mămăliga se mai coace 2-3 minute, se îndeasă pe fundul ceaunului și se nivelează.

Ceaunul se mai lasă pe aragaz, la foc iute, până când încep să iasă aburi și compoziția se desprinde de vas. Se răstoarnă pe un platou de lemn și se servește.

ADVERTISEMENT