News

Cum se face partajul judiciar în 2025. Modalitatea prin care se împart bunurile deținute în comun

Cu siguranță multă lume a auzit despre partaj. În general, la partaj apelează soții sau cei care dețin bunuri în coproprietate, adică împreună cu alte persoane.
16.02.2025 | 12:00
Cum se face partajul judiciar in 2025 Modalitatea prin care se impart bunurile detinute in comun
Cum se face partajul judiciar în 2025. Modalitatea prin care se împart bunurile deținute în comun. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Aceștia pot deveni prin lege unic proprietar și pot primi contravaloarea cotei deținute, apelând la partaj. Acesta se poate face fie prin acord, fie prin instanță. Judecarea cererii de partaj se va face după procedura prevăzută în Codul de procedură civilă. Astfel, dacă aveți în gând un partaj, depinde foarte mult dacă va fi prin acord, adică de bunăvoie la înțelegere cu cealaltă persoană.

Cum se face partajul judiciar în 2025. Modalitatea prin care se împart bunurile deținute în comun

Aflăm conform Avocatnet.ro că în cazul în care partajul nu se face prin acord, instanța va stabili ”bunurile supuse împărțelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia și creanțele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii față de alții”.

ADVERTISEMENT

Lucru logic, dacă partajul se face printr-un acord, atunci cele două părți se decid care cu ce rămâne. Partajul judiciar se folosește de cele mai multe ori în diverse situații cum ar fi deschiderea moștenirii sau în urma încetării regimului comunității de bunuri, printr-un divorț clasic.

Important de reținut, partajul nu e neapărat să fie făcut simultan cu deschiderea succesiunii sau divorțul. Important e ca atunci când una dintre părți vrea să iasă din coproprietate, trebuie depusă o cerere de partaj judiciar, care va conține mai multe așa numite ”elemente” judiciare.

ADVERTISEMENT

Este vorba în primul rând de numele și prenumele, domiciliul sau reședința părților, codul numeric personal, semnătura, dar și de numele, prenumele și calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele, prenumele acestuia și sediul său profesional.

În ce condiții se poate face partajul la tribunal, conform legii

De asemenea, trebuie menționat obiectul cererii și valoarea lui, după prețuirea reclamantului, atunci când acesta este evaluabil în bani, precum și modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea înscrisurilor corespunzătoare. În cazul imobilelor există reguli speciale.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, mai ar trebui arătate motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază cererea, dar și dovezile pe care se sprijină fiecare capăt de cerere. La fel de important e să fie trecute în document ”persoanele între care urmează a avea loc partajul, titlul pe baza căruia acesta este cerut, toate bunurile supuse partajului, valoarea lor, locul unde se află acestea, precum și persoana care le deține sau le administrează”.

ADVERTISEMENT

Pentru cei ce se prezintă la primul termen de judecată e important de ținut minte că dacă nu sunt prezente toate părțile, instanța va lua declarație cu privire la fiecare dintre bunurile supuse partajului și va lua act de ”recunoașterile și acordul lor cu privire la existența bunurilor, locul unde se află și valoarea acestora”.

Ca și regulă generală, instanța va face împărțeala în natură. De obicei fiecare va primi o parte egală din avere. Acolo unde e nevoie vor exista compensații financiare. Hotărârea de partaj are efect constitutiv și e definitivă ca și titlu executoriu. Astfel, ea poate fi pusă în executare și dacă nu s-a cerut predarea efectivă a bunului.

Tags: