Plăcinta de dovleac este unul dintre cele mai apreciate deserturi, mai ales toamna. Află cum îl poți prepara ușor acasă.
Desertul perfect pentru toamnă este plăcinta de dovleac din foi. Acestea se pot prepara ușor acasă dacă respecți câțiva pași simpli.
Membrii familiei vor fi încântați de acest desert gustos și aromat, care nu este deloc greu de făcut.
Consultă ingredientele din lista de mai jos pentru a prepara o plăcintă de dovleac exact ca în copilărie, potrivit divaînbucătărie.ro.
Ingrediente pentru aluat
Ingrediente pentru umplutură
Se pregătește mai întâi umplutura pentru plăcintă deoarece are nevoie de timp de răcire. Se amestecă dovleacul ras cu cele două feluri de zahăr și se călește în jur de 5 minute, în uleiul încins, la foc mic spre mediu.
Se ia dovleacul de pe foc, se adaugă scorțișoară și se amestecă pâcă când se omogenizează compoziția. Se lasă dovleacul la răcit.
În acest timp se pregătesc foile pentru plăcinta cu dovleac. Într-un vas încăpător se pune făina, după care se adaugă sarea și oul bătut.
Se toarnă apa călduță amestecată cu ulei și oțet și se începe frământarea aluatului. Atunci când acesta se leagă și devine neted, se ia și se trântește de masă de câteva ori.
Pe fiecare bucată de aluat se pune ulei, pe ambele părți, apoi se întinde cu un sucitor. Mai întâi se întinde o formă rotundă, se lasă timp de 10 minute. Se continuă apoi întinderea cu sucitorul și cu mâna până când se obține o foiță subțire.
Cu cât întinzi mai multe foi, cu atât este mai ușor să tragi cu o mână pusă sub aluat, ușor, fără să-l rupi. Este bine să mai adaugi puțin ulei atunci când faci acest lucru.
Pe fiecare aluat întins se presară un sfert din cantitatea de dovleac călit. Plăcinta se rulează și se strânge la capete, apoi se mută cu grijă în tavă, cu partea în care ai încheiat de rulat în jos.
Se rotesc de pe planșa de lucru direct pe hârtia de copt pentru a nu exista riscul ca plăcinta să se rupă.
Plăcintele se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35 – 40 de minute, până când capătă o culoare arămie. Se scot din cuptor atunci când sunt gata și de unt cu unt, apoi se presară cu zahăr pudră pentru decor. Poftă bună!