News

Cum se face raportarea persoanelor decedate de coronavirus. Nelu Tătaru a dezvăluit metoda folosită de autoritățile din România

08.05.2020 | 10:21
Cum se face raportarea persoanelor decedate de coronavirus Nelu Tataru a dezvaluit metoda folosita de autoritatile din Romania
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a dezvăluit cum se face raportarea persoanelor decedate de coronavirus în România.

Cum se face raportarea persoanelor decedate de coronavirus

Nelu Tătaru a declarat că România a ales să raporteze toate persoanele decedate și care erau infectate de coronavirus, deși a precizat că poate nu la toate cauza morții a fost virusul.

ADVERTISEMENT

”Noi ne-am propus să raportăm toate persoanele decedate care au fost infectate cu coronavirus. Nu spun că au murit din cauza coronavirusului, au fost infectate”, a spus ministrul la B1.

”În ultima săptămână, 87% din cazuri aveau comorbidități. Un cumul de factori, infecția cu coronavirus, precum și bolile coexistente au dus la deces”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

”În ultima săptămână, 87% dintre cei decedaţi sunt şi cu comorbidităţi”

Ministrul Sănătății consideră că e și persoane care au murit din cauza coronavirusului. Este vorba de cei găsiți fără comorbidități, dar cu insuficiență multiplă de organ, iar necropsia arată modificări ale organelor, pulmonar, cerebral sau vascular.

”Noi când facem raportare prin Grupul de Comunicare Strategică avem şi comorbidităţile la fiecare dintre cei decedaţi. În ultima săptămână, 87% dintre cei decedaţi sunt şi cu comorbidităţi. Practic doar 13% au doar infecţia cu coronavirus”, a continuat el.

ADVERTISEMENT

Tătaru anunță că s-a făcut o evaluare pentru lunile ianuarie, februarie și martie a deceselor din spitale, iar fluctuațiile sunt foarte mici anul trecut față de acest an, aproape neînsemnate ca număr de decese.

”Germania nu raportează decât decesele strict care sunt depistate cu COVID-19, fără comorbidităţi. Cele care au fost cu boli cronice sau neoplazice nu le raportează ca şi decedaţi”, a încheiat ministrul.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Nelu Tătaru vine la câteva zile după ce Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că aproximativ 80% din pacienții români infectați cu COVID-19 ar fi murit oricum din cauza altor morbidități.

ADVERTISEMENT