News

Cum se face testul de salivă pentru elevi. Primele verificări vor avea loc joi, după mini-vacanța de 1 Decembrie

Modul de realizare a testului de salivă pentru elevi este destul de simplu. Ministerul educației a publicat informații despre procedura de testare a copiilor.
27.11.2021 | 20:24
Cum se face testul de saliva pentru elevi Primele verificari vor avea loc joi dupa minivacanta de 1 Decembrie
ADVERTISEMENT

Modul în care se face testul de salivă pentru elevi este destul de simplu. Cu toate acestea, e bine să știi care este modalitatea corectă de testare, deoarece aceste dispozitive medicale vor începe să fie folosite odată cu actuala mini-vacanță. Odată cu revenirea la școală, elevii vor fi testați astfel.

Testul de salivă este ușor de folosit, iar pașii au fost descriși de ministerul educației, după ce au fost aprobați și de către ministerul sănătății.

ADVERTISEMENT

Cum se face testul de salivă pentru elevi

  1. În primul rând, trebuie ca dispozitivul să fie scos din ambalajul de aluminiu în care se află. Este bine ca testul să fie folosit cât mai curând după deschidere.
  2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  3. Se scot tubul de extracție și o sticlă de soluție. Va trebui să înlături capacul tubului și să torni soluția în acesta.
  4. Saliva trebuie scuipată în recipientul dedicat pentru colectare
  5. Cu ajutorul unei pipete, se extrag 4 picături de salivă, iar acestea sunt mutate în tubul de extracție.
  6. Recipientul de colectare a probei se îndoaie și apo se aruncă într-o pungă de plastic, conform regimului deșeurilor medicale.
  7. Ulterior, tubul de extracție trebuie închis cu capacul, iar acesta trebuie agitat ușor, vertical, pentru 5 secunde. Astfel, saliva se va amesteca cu soluția.
  8. 3 picături din tub vor fi transferate în spațiul dedicat pentru probă al casetei din dispozitivul de testare.
  9. Rezultatul este disponibil în 10 – 15 minute
  10. Acesta este interpretat conform instrucțiunilor primite.

Cum se interpretează rezultatul testului de salivă pentru elevi

În cazul în care rezultatul este pozitiv, vor apărea două linii. Una colorată în zona martor (C) și o alta în zona de test (T), indiferent ce intensitate are această linie din urmă.

ADVERTISEMENT

Dacă rezultatul este negativ, apare doar o linie în zona martor (C) și niciuna în zona de test (T).

În cazul unui rezultat neconcludent, linia de control nu va apărea.

De cele mai multe ori, cauza unui rezultat neconcludent este un volum insuficient al specimenului sau o greșeală de procedură în timpul recoltării.

ADVERTISEMENT

Când vor fi efectuate testele de salivă pentru elevi

Elevii vor fi nevoiți să facă teste de salivă de două ori pe săptămână. Aceste teste vor fi făcute lunea și joia, înainte ca orele de curs să înceapă.

Testarea va fi făcută în clasă sau în alte spații dedicate. Elevii vor fi îndrumați de cadrul medical al unității școlare, de responsabilii desemnați sau de părinți.

ADVERTISEMENT

Responsabilii din cadrul școlii vor fi instruiți referitor la colectarea testelor pozitive. Acestea vor fi puse în coșuri de gunoi acoperite, cu capac și pedală, iar colectarea și eliminarea va avea loc pe un circuit separat, datorită statutului de deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Recent, subiectul testelor de salivă pentru elevi a dat naștere la controverse în spațiul public. Senatorul Ștefan Pălărie a acuzat că testele ce au ajuns deja în școli ar fi neconforme. Pe de altă parte, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu spune că afirmația de conformitate nu se susține, dar și că ”asemenea afirmații trebuie taxate inclusiv penal pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu cerința deținerii certificatului de conformitate.”

ADVERTISEMENT
Tags: