Life

Cum se face un acatist. Ce trebuie să scrii pe el?

Cum să faci un acatist. Ce trebuie să scrii pe acesta, pentru a obține ajutorul divin de care ai nevoie tu și cei dragi?
22.05.2024 | 18:34
Cum se face un acatist Ce trebuie sa scrii pe el
Ce să scrii pe acatistul pe care îl dai la biserică. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Cum se face un acatist într-un mod corect. Ce trebuie să scrii pe acesta de fiecare dată când mergi la biserică și te rogi, încât să obții un ajutor divin de care ai nevoie tu și cei dragi ție ?

Cum să scrii un acatist într-un mod corect

De-a lungul timpului, acatistele au devenit un simbol de rugăciune către Dumnezeu. Deși acatistul în sine reprezintă și oficierea unei slujbe, de către preot, el poate fi și înmânat acestuia pentru a te pomeni, atât pe tine, cât și pe membrii familiei sau pe toți cei pe care îi ai în minte și i-ai notat.

ADVERTISEMENT

Acatistul este diferit față de pomelnic. Se dă doar pentru cei vii, iar pomelnicele se pot da și pentru cei trecuți în neființă. Sunt persoane care scriu în dreptul persoanelor de pe pomelnic și sprijinul de care au nevoie.

Se spune că atunci când preotul rostește numele de pe pomelnic are loc o chemare a sfinților și a Duhului Sfânt, pentru a-i ajuta pe cei aflați în necaz. Acatistul este, totodată, și o laudă adusă unui sfânt sau lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Prima oară, pe un acatist, se trece numele preotului care te-a botezat. Ulterior, dacă este cazul, preotul care te-a cununat, după care duhovnicul tău, nașii de botez, nașii de cununie, părinții, frații, socrii, cumnații, persoana ta, soțul, copiii, finii de cununie și de botez, bunici, unchi, mătuși, verișori sau alte cunoștințe.

Rugăciune de ajutor către Fecioara Maria

Pe lângă acatist, mai puteți rosti și o rugăciune de ajutor, către Maica Domnului. Rugăciunea se face în tihnă și fără a avea mâhniri interioare. Încercați să vă eliberați de acestea și să vă concentrați strict pe ceea ce este important.

ADVERTISEMENT

”Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, întru-tot Sfântă Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său. Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările.

Umple-mi inima de bucurie, Preacurată Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la faţa mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbură.  Luminează-mă cu lumina Fiului tău. Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea.

ADVERTISEMENT

Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea.  Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta…”, citește continuarea pe doxologia.ro

ADVERTISEMENT
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României