Paștele, cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii mântuire și speranță, este o zi în care românii se pregătesc cu multe bucate, își curăță casele și sufletele. Din bătrâni e lăsat ca seara, după ce oamenii revin în casele lor cu lumina sfântă, să ciocnească un ou roșu.
Legat de culoare, există o legendă cum că Maria, în timp ce Iisus Hristos era răstingnit pe cruce, a încercat să îi înduplece pe iudei cu un coș cu ouă. În schimb, ei au început să îl chinuie și mai tare. Plângând, Maria a pus coșul la picioarele lui Hristos, iar când ele s-au înroșit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui, i-a spus: „De acum să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.
Mai întâi, pentru a avea aceste ouă pe masă, trebuie pregătite. Ele se vopsesc în Joia Mare, numită și Joia Patimilor, iar dacă aceștea sunt înroșite atunci, nu se strică tot anul. Până la a le da culoare însă, ouăle trebuie fierbe ca la carte, pentru a ne asigura că țin până când le putem mânca, altfel pot deveni toxice destul de repede. E și o greșeală pe care o face toată lumea, așa că iată pașii corecți: