Life

Cum se folosește corect înălbitorul la curățenie. Greșeala care îți poate pune sănătatea în pericol

Cum ar trebui utilizat corect înălbitorul la curățenie, de fapt. Multe persoane fac o greșeală care le poate afecta sănătatea.
13.05.2025 | 14:49
Cum se foloseste corect inalbitorul la curatenie Greseala care iti poate pune sanatatea in pericol
Cum se folosește corect înălbitorul la curățenie. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Află cum trebuie utilizat corect înălbitorul la curățenie. Este un produs pentru care optează multe gospodine, însă există o greșeală care îți poate pune în pericol sănătatea.

Greșeala pe care mulți o fac atunci când folosesc înălbitorul la curățenie. Cum se utilizează corect

Atunci când vine vorba de curățenie, este nevoie de diverse produse în casă, printre care și înălbitorul (clorul). Dacă nu este folosit corect, acesta poate deveni periculos pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Înălbitorul este foarte eficient în reducerea microorganismelor și poate menține curățenia în locuință. Este un produs care distruge agenții patogeni și nu curăță doar la suprafață, motiv pentru care este preferat de multe gospodine.

Cu toate acestea, o simplă greșeală i-ar putea reduce eficiența și poate să provoace probleme de sănătate, după cum a spun Dr. Manuel Viso. Pe contul său de Instagram, specialistul a vorbit despre cum se utilizează corect înălbitorul.

ADVERTISEMENT

Utilizarea apei fierbinți se numără printre cele mai comune greșeli atunci când este folosit înălbitorul. Aceasta anulează efectul dezinfectant pe care îl are clorul, însă duce și la formarea unor vapori toxici periculoși pentru sănătate dacă sunt inhalați.

Dr. Manuel Viso recomandă să diluezi înălbitorul doar în apă rece. La temperaturi ridicate, hipocloritul de sodiu, substanța activă din clor, se descompune, iar acesta nu va mai putea dezinfecta suprafețele într-un mod foarte eficient.

ADVERTISEMENT

Clorul nu ar trebui amestecat cu alte produse pentru curățenie, cum ar fi oțet sau amoniac. Nu doar că nu are aceeași eficiență, însă un astfel de amestec poate fi toxic pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată când faci curat cu clor, acesta trebuie diluat în apă rece. Este nevoie de un raport de 1 parte clor la 9 părți de apă. Proporția este suficientă pentru a putea curăța suprafețele din casă, notează adevarul.ro.

Pentru a evita eventualele probleme, trebuie să respecți doza recomandată, fără a folosi mai mult înălbitor decât este nevoie. Prin expunerea la prea mult clor, crește riscul de coroziune și expunere la substanțe toxice. Soluția cu înălbitor diluat se lasă minimum 5 minute să acționeze, pe suprafața tratată, după care se șterge sau se clătește.

Ce poți folosi în loc de înălbitor

Dacă nu vrei să utilizezi clor sau alte produse chimice la curățenie, poți opta pentru soluții naturale, care nu îți vor afecta sănătatea și nici mediul înconjurător.

De exemplu, pentru curățarea băii, se poate utiliza oțetul alb. Are o aciditate naturală, utilă la eliminarea murdăriei și bacteriilor. Se aplică direct pe petele dificile sau poate fi diluat cu apă, în cazul în care faci curățenie generală. Este vorba despre oțetul menajer, folosit doar pentru curățenie.

Un alt produs pe care îl poți folosi atunci când faci curat este apa oxigenată. Aceasta conține peroxid de hidrogen, un ingredient datorită căruia mucegaiul poate dispărea de pe pereți.

Nu este, însă, apa oxigenată de uz farmaceutic, ci o soluție mai concentrată, care se poate găsi în magazinele de specialitate. Are și un efect de albire, în afară de cel de dezinfectare.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru curățenie, mai ales pentru bucătărie sau baie. Poate fi utilizat pe cele mai multe suprafețe, chiar dacă nu este la fel de eficient precum oțetul.

Nici lămâia nu ar trebuie ignorată atunci când vine vorba despre produse naturale de curățenie. În afară de mirosul proaspăt pe care îl are, are și proprietăți antibacteriene. Sucul de lămâie poate fi combinat cu apă caldă și cu o cantitate mică de săpun pentru a curăța eficient suprafețele.