News

Cum se folosește partidul lui George Simion de imaginea lui Gică Hagi. Fostul căpitan al naționalei vrea să apeleze la avocați

Pe sediul din Sectorul 6 al AUR a apărut recent chipul pictat al lui Gică Hagi, fără ca fostul căpitan al naționalei să-și fi dat acordul pentru acest lucru
08.11.2022 | 17:25
Cum se foloseste partidul lui George Simion de imaginea lui Gica Hagi Fostul capitan al nationalei vrea sa apeleze la avocati
Imaginea lui Gigă Hagi, folosit pentru promovare de AUR. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Apropiații fostului căpitan al naționalei au declarat că Gică Hagi a evitat orice asociere cu orice partid politic și au precizat că în acest caz se vor adresa avocaților pentru că i-au folosit imaginea fără acordul acestuia.

AUR, campanie cu Gică Hagi

În urmă cu câteva luni Alianța pentru Unirea Românilor și-a deschis un sediu în Sectorul 6 al Capitalei, pe strada Dezrobirii, chiar lângă Secția de Poliție 21. La scurt timp, tricolorul care era atârnat de la geam a fost înlocuit cu chipul voievodului Mihai Viteazu, pictat pe noul fundal galben al clădirii cu două etaje.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, alături de chipul lui Mihai Viteazu a fost pictată și imaginea lui Gică Hagi. Reprezentanții fostului căpitan al naționalei au declarat pentru FANATIK că activitatea lui Gică Hagi este una strict sportivă, niciodată asociată cu aceea a vreunui partid politic.

Mai mult, aceștia au precizat că în acest caz nu a existat nicio înțelegere cu cei de la AUR pentru ca aceștia să poată folosi imaginea sa pentru a-și promova agenda politică.

ADVERTISEMENT

„Niciodată domnul Hagi nu va fi asociat cu vreun partid politic. Vom discuta cu avocatul nostru, cu departamentul juridic și vom lua măsurile necesare. E exclus așa ceva. Indiferent de partid, activitatea domnului Hagi nu a fost niciodată asociată cu aceea a vreunui partid politic. Dânsul se ocupă doar de activitatea sportivă și așa a fost din totdeauna”, a declarat, pentru FANATIK, Sorin Teodoreanu.

Hagi, alături de Mihai Viteazu și Eminescu

De cealaltă parte, cei de la AUR susțin că i-au transmis fostului căpitan al naționalei un mesaj pe aplicația Whatsapp cu fresca pe care au dorit să o picteze și că, în condițiile în care nu au primit niciun răspuns din partea acestuia, au luat acest semn drept un acord tacit.

ADVERTISEMENT

Aceștia susțin că au folosit imaginea lui Gică Hagi alături de cea a lui Mihai Viteazu și Mihai Eminescu pentru a ilustra trei figuri naționale ce au reușit să-i unească pe români și că, dacă Hagi le va cere să dea jos imaginea sa se vor conforma.

„E vorba de un colaj de imagini cu Mihai Eminescu, Mihai Viteazu și Gheorghe Hagi, toți trei personalități care i-au unit pe România. Eminescu prin cultură, Mihai Viteazu prin arta de a-i conduce și Gică Hagi i-a adunat în fața televizoarelor. Deci nu e vorba de a arăta o susține din partea lui Hagi pentru partidul nostru ci doar este recunoașterea că vorbim de o figură legendară a României într-o mică galerie de astfel de figuri.

ADVERTISEMENT

Dacă dânsul are ceva împotrivă putem să îndepărtăm imaginea sa, însă repet, nu e vorba de a arăta că Hagi face parte din partidul nostru. Este acolo și imaginea lui Mihai Eminescu, asta nu înseamnă că el este membru AUR. Este doar imaginea unui erou al României. Nu avem un acord cu Hagi, a fost înștiințat despre acest demers, fiindu-i trimisă o imagine pe Whatsapp, însă nu am primit niciun răspuns din partea acestuia. Dacă e deranjat de această asociere o vom îndepărta. Dar repet, nu a fost reprezentat într-o formulă de susținere a partidului ci doar într-o tipologie de eroi naționali”, a declarat, pentru FANATIK, purtătorul de cuvânt al AUR.

Juriștii consultați de către publicația noastră sunt de părere că acesta este un caz de folosire abuzivă a imaginii și că Gheorghe Hagi îi poate da în judecată, în civil, și să obțină daune materiale din partea AUR, chiar dacă fresca în cauză nu vine cu un mesaj clar de susținere din partea fostului fotbalist.

„E vorba de dreptul la imagine al fiecăruia dintre noi aici. Altfel, pot să facă o poză oricăruia dintre noi și să o folosească. Apoi, cu cât o imagine e mai de notorietate cu atât daunele sunt mai mari, ăsta e singurul aspect juridic relevant, în rest e clar că vorbim de un caz de folosire abuzivă a imaginii unei persoane.

E un litigiu de natură civilă pe drept la imagine și, în mod rațional, o să primească despăgubiri. Hagi va trebui să arată că imaginea lui a avut de suferit în urma acestei asocieri, dar nu este deloc greu de dovedit. Îl asociază pe el cu partidul și el nu face politică, etc. Cred că nu este complicat să găsească un avocat bun care să obțină despăgubiri în acest caz”, a declarat, pentru FANATIK, avocatul Sergiu Bogdan.

AUR a obținut la ultimele alegeri 10% din voturile exprimate, poziționându-se ca un partid de extremă dreapta, ultra-naționalist și cu un puternic tradiționalism ortodox, liderii săi având o serie de poziții apropiate de legionarismul anilor 30.

Partidul a avut mai multe poziții controversate, cel puțin în timpul pandemiei a organizat mai multe proteste ce au vizat restricțiile sanitare, iar la finalul anului trecut un protest organizat de aceștia în fața Parlamentului a degenerat când mai mulți protestatari au intrat în Casa Poporului.

ADVERTISEMENT