Alegeri 2024

Cum se formează noul Guvern după alegerile parlamentare. Ce spun liderii PSD, PNL, USR și AUR. Update

Președintele Consiliului Național al PSD afirmă că prezența ridicată la urne ar putea însemna formarea unui guvern extrem de fragmentat.
01.12.2024 | 21:55
Cum se formeaza noul Guvern dupa alegerile parlamentare Ce spun liderii PSD PNL USR si AUR Update
Mihai Tudose evocă scenariul unei fragmentări a spectrului politic. Claudiu Târziu spune că AUR e gata să negocieze Sursa foto: Facebook / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul premier Mihai Tudose, a declarat duminică, la sediul central al partidului, că participarea ridicată la vot este un lucru bun, dar că este foarte posibil ca această prezență mare să ducă la un guvern extrem de fragmentat.

Ce spun PSD, PNL, USR și AUR despre formarea noului guvern după exit poll

Liderii partidelor clasate pe primele locuri la parlamentare, conform exit poll-urilor, s-au abținut de la declarații privind formarea noului guvern. Opinia majoritară a fost că trebuie să așteptăm rezultatele oficiale ale scrutinului.

ADVERTISEMENT

„Azi, românii au confirmat faptul că PSD este principala forță politică a țării. (…) Eu, personal, nu voi mai face nicio declarație până nu se va termina de numărat fiecare vot al românilor”, a declarat liderul PSD Marcel Ciolacu.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru felul în care a reușit să unească românii astăzi, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că avem o țară. Mulțumesc din suflet pentru că ați fost, sunteți și veți fi! Am foarte multe vești bune, dar vreau să rog colegii să nu părăsească secțiile de vot. Eroii adevărați sunt în secțiile de vot”, a declarat George Simion, președintele AUR.

ADVERTISEMENT

Președintele interimar al PNL, partid clasat pe cea de-a treia poziție conform exit-poll-ului a precizat: „Așa cum vedeți, va fi un parlament pulverizat cu mai multe partide și cred că inevitabil se va pune problema formării unei coaliții de guvernare. PNL este dispus să participe la o astfel de coaliție”.

„Din câte am văzut la acest exit poll, cred că cel mai înțelept ar fi să așteptam număratoarea de mâine. Și de asemenea vreau să le mulțumesc delegaților care încă sunt în secțiile de votare și le recomand să rămână vigilenți până se numără fiecare buletin de vot”, a declarat, la rândul său, Elena Lasconi, președinta USR.

ADVERTISEMENT

Eurodeputata SOS România Diana Iovanovici-Șoșoacă vrea o coalizare a forțelor suveraniste pentru formarea unui guvern. „Chem toate forțele suveraniste pentru formarea unui guvern, chiar și minoritar, ca să preluam frâiele din mâinile acestor călăi care ne mint de 35 de ani!”.

„Vrem să avem un cuvânt de spus despre direcția în care merge România”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Cum se formează noul Guvern după alegerile parlamentare

Liderul social democrat spune că, pe de o parte, o astfel de fragmentare a spectrului politic semnifică o mai bună reprezentare a tuturor categoriilor de alegători, dar pe de altă parte o astfel de componență a guvernului ar face dificilă votarea actelor normative.

„Partea bună e că vine lumea la vot, e un vot democratic, oamenii se exprimă. Înțeleg că lumea e mobilizată cu toate că în multe localități vremea nu a fost prietenoasă. E o prezență bună la vot până acum. E posibil să asistăm la o fragmentare și mai accentuată a spectrului politic și automat un guvern din mai multe bucățele cu tot ceea ce înseamnă acest lucru în funcționarea unei coaliții. Cu cât ai mai multe partide, pe de-o parte ai mai multă legitimitate că reprezinți mai multe zone din societate, pe de altă parte e mai greu de votat”, a declarat Mihai Tudose.

Mihai Tudose nu a dorit să facă previziuni referitoare la scorul pe care îl va obţine PSD în urma scrutinului din această duminică.

„După ce am păţit cu toţii săptămâna trecută, când aveam nişte cifre şi realitatea ne-a lovit brutal, haideţi să vedem mâine dimineaţă care sunt cifrele, că nici măcar în seara asta la 9.00 nu cred că mai crede nimeni ceva. (…) După ce s-a întâmplat duminica trecută ar fi bine să avem reticenţa câinelui care a luat bătaie degeaba şi aş sta mai rezervat”, a afirmat Tudose.

Președintele Consiliului Național al PSD a mai menţionat că, din păcate, în România s-a votat în ultimii 35 de ani „doar emoţional”.

„Noi în fiecare zi am prezentat (…) segmente din programul de guvernare. De o lună de zile facem. De fiecare dată când cineva dintre noi, inclusiv eu şi ceilalţi care treceau pe aici, nu ne-aţi întrebat nimic de programul de guvernare. Întotdeauna am avut alte subiecte, de astea de scandal, dacă cineva s-a plimbat.(…)

Nu este datoria presei (să se intereseze de programul de guvernare al partidelor – n.r.), dacă presa nu are nicio datorie, e în regulă. E vina noastră, este o responsabilitate colectivă, fiindcă votăm emoţional despre cine e mai drăguţ sau cine e mai simpatic şi nu despre ce poate să facă cineva şi dacă a mai făcut vreo dată şi dacă a făcut ceva bun. Asta e.

Dacă vreţi să ne asumăm noi vina, da, e şi vina noastră, a celor care au guvernat sau care au avut programe de guvernare, care nu au făcut mai mult în acest sens ca acele programe şi acele direcţii de acţiune pentru ţară să ajungă într-adevăr la oameni. Poate că s-a schimbat şi lumea, trebuia să le punem pe TikTok. Asta e viaţa”, a mai afirmat Mihai Tudose.

AUR, dispus să negocieze formarea guvernului

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), prin vocea lui Claudiu Târziu, numărul doi în conducerea formațiunii politice, și-a declarat disponibilitatea de a negocia cu orice partid pentru formarea viitorului guvern. Cu condiția să fie acceptate prioritățile AUR.

„Noi suntem deschiși să discutăm prioritățile noastre de guvernare și în măsura în care ele sunt acceptate de unul sau altul dintre actorii politic, sigur că vom putea merge mai departe”, a declarat liderul AUR. Claudiu Târziua a afirmat că AUR are „priorități proromânești, cele privind recuperarea resurselor naturale, refacerea sistemului național de energie”.

„Eu vorbesc în numele AUR, iar noi am spus întotdeauna că a-ți imagina că România poate fi în afara NATO și UE este o iluzie. Nu vrem să scoatem România din UE și din NATO. Azi, interesul național e ca România sa faca parte din UE si NATO”, a adăugat europarlamentarul, președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR.

Întrebat dacă există posibilitatea să discute și cu PSD sau să susțină un guvern format de PNL ori unul de uniune națională, Claudiu Târziua răspuns: „Românii vor decide astăzi în ce fel vor să arate România de mâine, Parlamentul și guvernare. Românii hotărăsc, nu noi. Așteptăm rezultatul votului și în funcție de acesta, discutăm.

Dar eu am vrut să vă transmit că vom discuta pe baza unor priorități de guvernare, nu așa, în abstract, că te simți sau nu de partea mea. Eu vreau să știu dacă putem face împreună ceva pentru România”.

ADVERTISEMENT