News

Cum se fură „legal” pădurile României! Hibele din noul Cod Silvic de care infractorii se folosesc ca să scape

31.03.2021 | 16:46
Cum se fura legal padurile Romaniei Hibele din noul Cod Silvic de care infractorii se folosesc ca sa scape
Tiberiu Boșutar explică unde anume sunt greșeli în noul Cod Silvic. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Activiștii de mediu spun că noul Cod Silvic a reglementat anumite probleme, dar a oferit o portiță prin care se pot fura acum „legal” pădurile României! Concret, nu toată lumea este mulțumită în totalitate de modificările aduse de Ministerul Mediului.

Poreclit Robin Wood de România, Tiberiu Boșutar a explicat pentru FANATIK o situație concretă la care hoții de lemne apelează destul de des în ultima perioadă. Mai mult de atât, acesta spune că și operatorii corecți au început să mai calce strâmb.

ADVERTISEMENT

Se întâmplă lucrul acesta pentru că noul Cod Silvic are o hibă. Mai exact, autoritățile trebuie să te prindă cu peste 10 metri cubi de lemn în plus pentru a-ți confisca mașina și marfa.

Cum se fură „legal” din pădurile României!

Problema apare când încărcătura extra este la limită, adică puțin peste 9 mc de lemn. Atunci, operatorul este aproape iertat. Adică intră la capitolul contravenții.

ADVERTISEMENT

„În momentul de față dacă te prinde cu mai mult de 10 mc fără acte îți confiscă mașina. În prima fază toată lumea a spus că e bună legea.

Culmea, acum toate transporturile, chiar și alea care nu fură, pun 9 metri în plus pe mașină pentru că furtul e de la 10 metri. E o prostie!

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Dacă lucrezi la bancă, e o limită? Poți să furi numai câte un milion pe zi? La lemne unul cu cun camion ar putea să care câte 8 mc și să o facă de 10 ori pe zi. Și în niciuna din curse nu e considerat la infracțiune. E o contravenție.

Că ai furat un metru, doi, e furt și trebuie cercetat. Nu primești 1500 de lei amendă și îți confiscă lemnul, că după ce furi 50 de tone de lemn îți convine treaba asta”, a explicat Tiberiu Boșutar pentru site-ul nostru.

ADVERTISEMENT

Ce modificări au fost aduse noului Cod Silvic

Tiberiu Boșutar recunoaște că reglementările aduse Codului Silvic nu sunt greșite în totalitate. Din contră. Furtul de lemne a devenit mult mai dificil și poate fi făcut doar când  intervine și pădurarul.

„Spre norocul nostru, al celor care suntem implicați în monitorizarea fenomenului de tăieri ilegale din pădurile României, cu SUMAL 2.0 și cu schimbările din Codul Silvic, volumul de furt de lemn din fondul forestier s-a diminuat drastic, pot să zic. Mai mult decât jumătate.

Sursa foto – facebook

Asta nu înseamnă că am scăpat definitiv de furturi și că nu există cealaltă jumătate.  Dacă s-a diminuat, s-a diminuat din volumul de lemn furat de hoții externi.

Acum au rămas manevrele făcute de angajații din sistem. Am avut situații concrete în care pădurarul stătea de „6”. Există furturi foarte bine organizate și foarte bine controlate de angajații din sistem”, a mai spus Tiberiu Boșutar.

Cum poate fi diminuat furtul din pădurile României

Mai toți activiștii de mediu spun că metoda marcării este una depășită. Aceștia trag un semnal de alarmă și zic că e nevoie neapărat de o nouă abordare a problemei. Abia atunci, pădurile României vor fi mai în siguranță.

„Trebuie schimbată metoda de marcare. Lemnului care trebuie scos din fondul forestier îi aplici o amprentă cu un ciocan de fier. Un ciocan care se poate contraface foarte ușor. Ciocanul ăla stă în dulap la șeful de Ocol și umblă pe la pădurari, e o prostie uriașă, cum erau de mult sigiliile din armată. Vorbim de o amprentă de vreo 3 cm cu 3 numere.

Sursa foto – facebook

Oricum lemnul trage apă și de multe ori doar se observă un cerc și niște urme de numere. Schimbarea metodei de marcare este primul lucru care trebuie făcut pentru a reduce din furtul care se mai face încă”, a mai adăugat Tiberiu Boșutar.

Ce schimbări au fost aduse Codului Silvic

Vă readucem aminte că în luna septembrie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului silvic. Aceasta instituie pedepse mai mari pentru tăierea de arbori din fondul forestier naţional şi pentru furtul de lemn. Actul normativ prevede şi confiscarea vehiculelor folosite la transportarea lemnului tăiat ilegal.

Astfel, tăierea fără drept, de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:

Sursa foto – facebook
  • cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei
  • cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit, a) şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei
  • cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei”

Sancțiuni mai dure în noul Cod Silvic

De asemenea sunt prevăzute sancţiuni şi chiar pedeapsă cu închisoarea şi pentru furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale.

  • cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la 5 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei
  • cu închisoare de la un an la 3 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprins între limita prevăzută la lit.a) şi de cel mult 20 de mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei
  • cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei”, potrivit surse menţionate.
Sursa foto – facebook

Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele specifice de transport constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului, mai prevede legea promulgată de preşedintele Iohannis.

Totodată, sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârşirea infracţiunii.

ADVERTISEMENT