Sport

Cum se fură pădurile României cu ajutorul legilor! O cerneală care se șterge cu bricheta, tertipul excelent! VIDEO

28.01.2020 | 15:06
Tăietori de lemne care încarcă un transport. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dacă v-ați întrebat vreodată cum se fură pădurile României, atunci, trebuie să știți că legile reprezintă în clipa de față un real ajutor pentru cei încântați să „o ia pe scurtătură”. Considerat un adevărat flagel, fenomenul tăierilor ilegale a luat amploare și la adăpostul unor reguli care nu o dată au încurajat.

Cum se fură pădurile României cu ajutorul legilor!

De data aceasta vorbim despre o minune a tehnologiei. Sau, pe românește și pe înțelesul generațiilor ceva mai trecute prin viață, discutăm despre „mama proștilor”. Una căreia i s-a adus însă un important „update”. Astfel, dacă pe vremuri radiera îi mai ajuta pe elevii rătăciți prin tabla înmulțirii, între timp, o altă invenție de zile mari a devenit sursă de îmbogățire pentru transportatorii de lemn.

ADVERTISEMENT

La clasa 0 i se spune cerneală simpatică! O folosesc toți elevii și, cu ajutorul ei, greșelile pot fi șterse definitiv din caiete. Parlamentul României i-a spus cerneală siliconată și din 2010, de pe vremea în care rolul premierului era jucat de actualul primar al Clujului, Emil Boc, a fost introdusă ca obligatorie pentru avizele pe care le au transportatorii de lemn. Doar că fiecare a interpretat cum a vrut. Activistul Tiberiu Boșutar, unul dintre cei care luptă împotriva tăierilor ilegale, a demonstrat și cât e de simplu să ștergi un asemenea aviz.

O cerneală care se șterge cu bricheta, tertipul excelent!

Amuzant și nu prea, dar, în mod categoric, legal! Discutăm de legea nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice având ca emitent Parlamentul României și publicată în Monitorul Oficial în 23 iulie 2010.

ADVERTISEMENT
Cum se fură pădurile României cu ajutorul legilor! Lege
Legea care poate fi interpretată cu ușurință de transportatorii de lemn. Sursa foto – captură legislatie.just.ro

Încă de atunci, este strict interzis ca avizele să fie scrise potrivit capitolului 7, articolul 19, litera K, cu pastă sau cerneală „rezistentă la acțiunea factorilor externi sau care nu se pot șterge ușor prin mijloace mecanice”. Drept pentru care s-a apelat la această portiță.

Cum se fură pădurile României cu ajutorul legilor! Lege

Cum se fură pădurile României cu ajutorul legilor! Lege

Să intrăm însă mai adânc în dedesubturile unei afaceri care ne lasă încet, dar sigur fără păduri. De ceva timp, tot Parlamentul a decis ca fiecare transport de lemn să fie însoţit neapărat de un aviz. Acesta este inactiv până în momentul în care este emis și un cod SUMAL. Pentru cunoscători, codul SUMAL e acela care apare și pe Inspectorul Pădurii și pe care, la nevoie, îl poate verifica oricine.

ADVERTISEMENT

Ca obligativitate, cel care transportă lemnul trebuie să aibă atât pe aviz, cât și pe codul SUMAL aceleași date pentru a duce încărcătura. Nimic nu-l împiedică însă să dubleze, ba chiar, tripleze acest drum folosindu-se de valabilitatea avizului.

Vă readucem aminte că tot legile din România au decis ca transportatorul să aibă la dispoziție 10 ore pentru un drum de sub 50 de km, în timp ce la o distanță de peste 400 de km, șoferul are nu mai puțin de 72 de ore timp pe aviz. Drept pentru care, în limitele acestor intervale, firmele pot face nenumărate drumuri la adăpostul actelor. Adică transportă o cantitate însemnat mai mare de lemn cu un singur aviz.

ADVERTISEMENT

Abia în acest moment intră în scenă cerneala siliconată. Acum, orice transportator poate să șteargă cu ajutorul unei brichete avizul și să-l rescrie, atenție, cu bună știință, greșit! După care merge cu el la ITRSV, adică Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și solicită anularea codului SUMAL, o practică, din sursele FANATIK, des întâlnită. Mai ales că o poate face chiar și un copil care intră pentru prima oară într-o școală.

Concret, după ce este șters codul SUMAL, dispare practic și ultima urmă ce ar mai fi putut demonstra transporturile făcute. Și, din păcate, cam aceeași soartă o au și pădurile noastre.

 

ADVERTISEMENT