Ciupercile sunt unele dintre cele mai populare și versatile legumele. Pentru a te bucura de gustul și textura lor este important să știi să le gătești corect. În caz contrar, acestea vor fi apoase și sigur nu îți dorești asta!
Ciupercile sunt delicioase și pot fi folosite în numeroase combinații culinare. Totuși, există și persoane cărora nu le plac textura ciupercilor, iar potrivit bucătarilor, ”vinovată” ar putea fi o greșeală de gătit.
În ciuda versatilității lor, multe persoane se feresc de ciuperci din cauză că pot avea o textură ciudată. Acestea pot deveni moi și apoase atunci când sunt gătite în tigaie sau când sunt folosite în diverse tocănițe.
Chefii experimentați susțin că totul constă în tehnica de gătire a ciupercilor. Din cauza unei banale greșeli, s-ar putea să pierzi nu doar aroma și textura ciupercilor, ci și beneficiile lor pentru organism.
Elliot Webb, fondatorul Urban Farm-It și autorul cărții ”Growing Mushrooms at Home” a vorbit despre importanța gătirii corecte a ciupercilor. Acesta și-a propus să îi învețe pe toți cum să se ferească de una dintre cele mai comune greșeli din timpul pregătirii acestor legume.
Potrivit expertului, temperatura la care gătești ciupercile face toată diferența. Mulți bucătari amatori tind să gătească ciupercile la foc mic, iar asta le face apoase și lipsite de gust. În schimb, dacă vrei ca ciupercile să fie aurii și gustoase, tot ce trebuie să faci este să crești temperatura de gătire.
”Ciupercile ar trebui gătite la foc mediu spre mare pentru a încuraja caramelizarea. Dacă sunt gătite prea lent, vor elibera apă și se vor aburi, în loc să dezvolte o aromă intensă.”, a explicat Elliot, potrivit Express.
Aceasta nu este singura greșeală care poate ruina textura ciupercilor. Potrivit lui Elliot, este total eronat să gătești prea multe ciuperci în tigaie deodată. În acest fel, în loc să se prăjească, ciupercile se vor găti la aburi.
”Pentru cea mai bună textură, ciupercile au nevoie de spațiu în tigaie. Dacă sunt prea înghesuite, vor elibera umiditate și se vor înăbuși în loc să se caramelizeze.”, a mai spus Elliot.
De asemenea, dacă vrei ca ciupercile să își păstreze textura, ar trebui să eviți să le speli excesiv înainte de gătire. Din cauză că sunt absorbante, acestea tind să rețină multă apă.