Life

Cum se generează un grafic de rambursare pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani. Cum se calculează rata lunară dacă vrei să plătești anticipat

Cum îți poți genera singur un grafic de rambursare. Câți bani dai înapoi pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani.
10.02.2025 | 13:41
Cum se genereaza un grafic de rambursare pentru un credit de 50000 de euro pe 30 de ani Cum se calculeaza rata lunara daca vrei sa platesti anticipat
Cum se face un grafic de rambursare pentru un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Prin ce metodă se calculează graficul de rambursare pentru un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani. Ce se întâmplă cu dobânda și ce rată lunară vei avea dacă alegi să plătești anticipat.

Ce trebuie să știe românii înainte de a solicita un credit

Milioane de români au apelat la creditele bancare pentru a-și cumpăra locuințe și nu numai. De obicei, aceste credite vin cu un grafic de rambursare aferent perioadei de returnare a banilor.

ADVERTISEMENT

Desigur, atunci când plătești ratele la bancă, acestora li se adaugă și o dobândă. Specialistul economic Iancu Guda a explicat ce se întâmplă cu dobânda când plătești anticipat și cum vor arăta ratele.

În cadrul emisiunii IQ Financiar de la Observator, Iancu Guda a vorbit despre metoda de stabilire a graficului de rambursare. Specialistul a folosit exemplul aplicat pe un credit de 50.000 de euro pentru o perioadă de 30 de ani.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este foarte important de reținut faptul că, dacă plătești anticipat un credit, dobânda sa se va reduce. În al doilea rând, este esențial că fiecare solicitant al creditului să cunoască suma împrumutată, cât este creditul, durata sa, cât este DAE și ce modalități de rambursare are.

Cât de simplu se generează un grafic de rambursare a unui credit de 50.000 de euro pe 30 de ani

Calcularea unui grafic de rambursare este importantă pentru a-ți da seama de raportul dintre suma împrumutată și cea rambursată. În funcție de această diferență, îți poți da seama dacă ai accesat un credit bun sau nu.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialistului Iancu Guda, mult mai importantă decât luarea unui credit rapid și ușor, este rambursarea lui ieftină. Astfel, primordiale în graficul de rambursare vor fi coloana cu creditul inițial și coloana cu dobânda.

ADVERTISEMENT

Iancu Guda a precizat în cadrul emisiunii menționate că în prima lună, se aplică dobânda anuala efectivă împărțită la 12. Formula de calcul a ratei egale pentru un credit ipotecar este și ea una simplă.

Se pune DAE împărțită la 12, apoi perioada de 30 de ani înmulțit cu 12 luni, cât ai împrumutat și la final 0. Astfel, ai obținut rata lunară și ai și dobânda care se scade din ea. Formula se păstrează și se aplică în Excel, generându-ți singur un grafic de rambursare.

”La un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani cu o dobândă anuală efectivă de 6%, plătit în rate egale. Aplicăm formula în PMT cu aceste variabile 6%, 30 de ani ori 12 luni, 50.000 și 0 la final. Rezultă o rată lunară de 299 de euro. În 30 de ani rambursez 107.000 de euro. Deci uite cât de simplu am văzut cât am contractat 50.000, cât rambursez 107.000, cam dublu.”, a spus Iancu Guda, potrivit observatornews.ro.

Tags: