News

Cum se încheie mediile în anul școlar 2019 – 2020. Atac dur la adresa Monicăi Anisie: ”E o mită ca să tacă toți elevii din gură”

27.05.2020 | 13:55
Cum se incheie mediile in anul scolar 2019  2020 Atac dur la adresa Monicai Anisie E o mita ca sa taca toti elevii din gura
ADVERTISEMENT

A fost lansat un ghid oficial pentru profesori de către Ministerul Educației și Cercetării. În cuprinsul acestuia sunt explicate pe larg cele 8 situaţii în care mediile elevilor pot fi încheiate pentru anul şcolar 2019-2020, un an puternic afectat de pandemia de coronavirus.

Ghid oficial pentru profesori!

Nu toată lumea este de acord cu îndrumările venite de la Minister, îndrumări care nu sunt nici măcar duse până la capăt, conform elevilor. Astfel, mai multe asociații au făcut front comun și au solicitat demisia Monicăi Anisie. Aceștia spun că au avut suficientă răbdare, dar ministrul Educației trebuie să facă un pas în spate și să-și recunoască incompetența.

ADVERTISEMENT

„Vorbim de aproximativ 900 de mii de elevi care nu au acces la internet sau care nu au un telefon, tabletă sau laptop. Atenție! 900 de mii. Doamna ministru cumpără 250 de mii de tablete. Și cu restul ce facem? Cu dreptul lor la educație?”, a spus exclusiv pentru FANATIK Nicolae Alexandru Rădulescu, preşedintele AEBI.

Cum se încheie mediile în anul școlar 2019 – 2020!

Între timp, şcolile au început să cheme profesorii pe rând, pentru ca aceştia să încheie mediile şi situaţiile şcolare ale elevilor pentru anul în curs. De altfel, cursurile pentru elevii din anii terminali trebuie să se termine chiar în această săptămână.

ADVERTISEMENT

Conform, ghidului Ministerului Educaţiei, încheierea situației școlare se poate realiza în 8 modalități. Concret, nu se vor mai susține lucrările scrise pentru semestrul al II-lea (teze), iar mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative/note.

În situația 1, dacă elevul are cel puțin două note în semestrul al II-lea, dar activitatea sa on-line nu poate fi valorificată, atunci situația școlară semestrială se poate încheia doar cu aceste două calificative/note.

ADVERTISEMENT

Situația 2 este la fel de clară –  dacă elevul are cel puțin două calificative/note în semestrul al II-lea și i se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia și cu mai mult de două calificative/note.

În situația 3, dacă elevul are doar o notă în semestrul al II-lea și nu i se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci a doua notă va fi considerată nota care reprezintă media elevului din primul semestru.

ADVERTISEMENT

La situația 4, dacă elevul are doar un calificativ/o notă în semestrul al II-lea și i se poate valorifica activitatea desfășurată on-line, atunci situația sa școlară semestrială se poate încheia cu cel puțin două note.

Situația 5 –  dacă elevul nu are niciun calificati/nicio notă în semestrul al II-lea și nu i se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului I devine media anuală.

Situația 6 – dacă elevul nu are nicio notă în semestrul al II-lea și i se poate valorifica activitatea on-line, atunci situația școlară semestrială se poate încheia cu cel puțin două note.

Situația 7 – dacă media primului semestru este mai mică decât 5 și nu poate fi valorificată activitatea on-line, cadrul didactic decide împreună cu elevul/părintele/susținătorul legal data la care acesta poate susține o lucrare scrisă/un proiect prin care să fie notat, iar nota la această evaluare devine media anuală.

Situația 8 – dacă media primului semestru este mai mică decât 5 și se poate valorifica activitatea on-line, atunci media semestrului al II-lea poate fi încheiată cu cel puțin două note.

Trebuie specificat că valorificarea activității on-line prin calificativ/notă se face cu acordul elevului sau cu acordul părintelui/susținătorului legal.

Există și o situaţie a elevilor din învăţământul profesional şi tehnic. Astfel, procedurile și modalitățile de încheiere a mediilor au fost aprobate prin Ordin de Ministru al Educației publicat în Monitorul Oficial.

Atac dur la adresa Monicăi Anisie

Ultimele două situații au stârnit controverse din partea părților implicate. Atât profesorii, cât și elevii au strâmbat din nas. Mai ales că declarația Monicăi Anisie a inflamat și ea spiritele. Practic, anul coronavirusului s-a transformat încet, dar sigur, în educație, în anul fără niciun corijent sau repetent.

 “Am prevăzut toate situațiile în așa fel încât să se încheie media pe semestrul al II-lea și media anuală. Îi asigur pe copii că trebuie să fie liniștiți. Dacă există și posibilitatea ca pe primul semestru copilul să aibă o medie sub 5 – în această situație nu supunem copilul unui risc.

”E o mită ca să tacă toți elevii din gură”

Ci, din contră, venim în sprijinul lui. Și atunci îi dăm posibilitatea să dea o lucrare, să facă un proiect, să fie apreciat pentru activitatea online”, a anunțat ministrul Educației.

„Există probabil corijenți sau repetenți, profesorii pot face acest lucru, au portița această legală. Dar tot ce se întâmplă e, de fapt, o mită. O mită pentru elevi ca să tacă din gură în perioada asta, o perioadă grea”, a mai spus Nicolae Alexandru Rădulescu, preşedintele AEBI pentru FANATIK.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: