News

Cum se intră în Grecia după ce țara a trecut în lista verde! Cozi infernale în vămile elene

Cum se intră în Grecia după ce țara a trecut în lista verde, lista țărilor pentru care au fost ridicate mai multe restricții
21.06.2021 | 16:27
Cum se intra in Grecia dupa ce tara a trecut in lista verde Cozi infernale in vamile elene
Mii de români au luat cu asalt frontierele Greciei! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu doar câteva zile, Executivul lui Florin Cîțu a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19, pe coduri – verde, galben și roșu. Mai multe țări, printre care și Grecia au trecut în zona verde, zonă pentru care nu mai este nevoie de carantină la revenirea în România.

Vă reamintim că aceasta se aplică în continuare pentru cei care vin din zonele galbenă și roșie. Persoanele care au trecut prin infecția cu COVID-19, cele vaccinate și cele care au test negativ sunt scutite de carantină. De asemenea, scutirea este valabilă și pentru copiii sub 3 ani, fără condiții, și pentru cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ. Vezi documentul oficial AICI.

ADVERTISEMENT

Cum se intră în Grecia după ce țara a trecut în zona verde!

Așa cum era de așteptat, intrarea Greciei pe lista verde a reprezentat semnalul pe care îl aşteptau românii. Dacă înainte de pandemie, turiștii luau cu asalt vămile elene în weekend, anul acesta a venit cu o schimbare uriașă.

Aproape că nu există zi în care românii să nu se îmbulzească la frontierele Bulgariei cu Grecia. Românii țin legătura pe diferite rețele de socializare și au început să trimită imagini din vămile elene și să explice cât durează procesul de intrare în Grecia.

ADVERTISEMENT

Situația este una pe care, deocamdată, autoritățile de la București nu au băgat-o prea mult în seamă, dar care a ajuns pe masa oficialilor de la Atena care au promis o rezolvare cât mai rapidă. Grecii testează aleatoriu și caută de zor o soluție pentru a permite miilor de români care au ales să se deplaseze cu autoturismul și care au format cozi kilometrice.

Weekendul recent încheiat a adus recorduri noi de așteptare. S-a stat și câte șapte ore în Makaza, cea mai apropiată vamă de insula Thassos și cea mai căutată de români. De altfel, de aici se poate pleca și în alte colțuri ale Greciei, gen Corfu sau Zakhinthos, drumul fiind pe autostrada Egnatia Odos.

ADVERTISEMENT

Ce acte sunt necesare la intrarea în Grecia

Începând din 21 iunie, pentru a intra în Grecia, este nevoie de completarea PLF, adică a acelui Passenger Locator Form. Puteți face lucrul acesta pe portalul https://travel.gov.gr. De asemenea, în zona contnentală sau pe insule, adică în întreaga țară, este solicitat și un certificat de vaccinare. Acesta trebuie să fie complet efectuat cu minim 14 zile înainte sau test PCR negativ efectuat cu maximum 72 ore înainte.

De asemenea, în Grecia mai puteți să ajungeți și cu certificat de boală sau cu un diagnostic pozitiv prin test PCR sau antigen valabil până la 9 luni de la data îmbolnăvirii. Atenţie! Acesta trebuie emis de către o autoritate publică în conformitate cu legislația/ laboratoarele autorizate. Obligația se aplică și minorilor cu vârsta de peste șase ani.

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu important pentru viitorii turişti români este legat de punctele de trecere a frontierei terestre deschise. Puteţi intra în Grecia pe la Promachonas și Ormeniou, 24/24 ore, Evzoni și Nymfaia (Makaza) de la 7:00 la 23:00, dar şi prin Mavromatiou, de la 8:00 la 16:00.

Cât costă o noapte de cazare în Grecia

Pandemia de coronavirus nu a aruncat în aer turismul din Grecia. Din contră, elenii s-au adaptat din mers și au încercat să țină pasul cu noile condiții. Cei care nu au mai putut ajunge anul trecut n-au fost uitați. Mulți dintre ei au putut să meargă în concediu, în 2021, la același preț.

De asemenea, grecii au gândit și alte oferte atractive. Discutăm despre o noapte sau chiar două de cazare gratis, dar și mese incluse în prețul cazării. Culmea, există proprietari care au negociat cu românii trecerea cu feribotul și și-au asumat-o în preț.

De la 30 de euro pe noapte pleacă în acest an cazările în Grecia pentru o noapte. Media pare a fi undeva între 45 și 65 de euro, în funcție de apropierea de plajă sau suma celor pe care turistul le găsește la cazare.

ADVERTISEMENT