Sporturi

Cum se joacă snooker! Care este regulamentul jocului şi ce staruri au făcut istorie

27.05.2018 | 13:59
Cum se joaca snooker Care este regulamentul jocului si ce staruri au facut istorie
Ronnie O'Sullivan, la masa de snooker în timpul finalei Campionatului Mondial din 2012

Cum se joacă snooker. Snooker-ul este un joc care se dispută la o masă de 384,6 cm lungime şi 189,1 cm lăţime. Pe postavul verde există cu 15 bile roșii, o bilă albă și șase bile colorate (de la cel mai mic punctaj la cel mai mare: bila galbenă, verde, maro, albastru, roz şi negru).

Cum se joacă snooker. Jucătorii evoluează alternativ și adună puncte introducând bilele în buzunarele mesei. Bilele roșii valorează un punct și fiecare din cele șase bile colorate are o valoare diferită, de la două la șapte puncte (galben – 2 puncte, verde – 3 puncte, maro – 4 puncte, albastru – 5 puncte, roz – 6 puncte, negru – 7 puncte). Bilele colorate vor fi puse pe locul lor după fiecare introducere în buzunar atâta timp cât pe masă mai există bilele roşii. După ce toate bilele roşii s-au consumat, bilele colorate se vor introduce în buzunar în ordinea punctelor pe care le oferă, de la galben – 2 puncte, la negru – 7 puncte. Câştigă jucătorul care la finalul jocului adună cele mai multe puncte.

Masa de snooker la începutul jocului:

Cum se joacă snooker
Masa de snooker la începutul jocului

Snookerul este un joc alternativ. Dacă primul jucător reușește lovitura, acesta continuă să joace. Dacă primul jucător ratează lovitura, își pierde rândul şi vine rândul adversarului său la masă până când, acesta din urmă greşeşte. În cazul în care unul dintre jucători comite un fault, acesta îşi pierde rândul la masă chiar dacă a reuşit lovitura.

Cum se joacă snooker. Fazele jocului

Spargerea: Jocul începe cu bila albă poziţionată oriunde în arcul de cerc trasat cu alb în jumătatea inferioară a mesei. De acolo, bila albă trebuie trimisă spre pachet unde să atingă prima dată măcar o bilă albă.

Faza 1: Regula de bază e ca orice jucător să alterneze între introducerea unei bile roşii şi apoi a oricărei bile colorate. Dar, trebuie respectată ordinea bilă roşie-bilă colorată. După spargere jucătorul trebuie mai întâi să introducă orice bilă roșie, apoi orice bilă colorată, apoi una roșie, încă una colorată şi tot aşa. După ce o bilă roșie a fost introdusă, aceasta rămâne în buzunar. Dar după ce o bilă colorată este introdusă, este automat pusă înapoi pe masă.

Faza 2: După ce au fost consumate toate bilele roşii de pe masă, se începe introducerea bilelor colorate, care de această dată vor rămâne în buzunar. Se începe de la bila cu valoarea cea mai mică şi se merge spre bila cu valoarea cea mai mare în ordinea următoare: galben, verde, maro, albastru, roz şi negru. 

 Valoarea bilelor din snooker:

Cum se joacă snooker
Valoarea bilelor din snooker

Cum se joacă snooker. VIDEO: 

După ce a fost lovită cu tacul, bila albă trebuie mai întâi să atingă: o bilă roșie dacă jucătorul trebuie să introducă roșiile sau bila colorată desemnată de jucător. Dacă bila albă atinge mai întâi orice altă bilă decât cea desemnată, este comis un fault. Dacă jucătorul lovește la bilele roşii și bila albă atinge mai întâi una din bilele colorate, este comis un fault.

Obiectiv şi strategie: Obiectivul jocului este de a aduna cât mai multe puncte posibil. Bila neagră are valoarea cea mai mare, șapte puncte. Deci, cea mai bună strategie este alternarea bilelor roşii cu bila neagră. Vizita unui jucător la masă în care începe să introducă bilele în buzunar se numeşte break. Break-ul minim este 1, adică introducerea unei singure bile roşii, iar break-ul maximum este 147 de puncte, care înseamnă introducerea celor 15 bile roşii cu bila neagră de fiecare dată plus cele 6 bile colorate la final dintr-o singură vizită la masă. Pentru lista abaterilor sancţionate cu fault, consultaţi link-ul

Cel mai rapid break de 147 de puncte a fost reuşit de Ronnie O’Sullivan (5 minute şi 20 de secunde): 

Cei mai titraţi jucători din snooker:

1. Stephen Hendry – 36 de titluri majore

 

2. Ronnie O’Sullivan – 33 de titluri majore

3. John Higgins – 30 de titluri  majore

4. Steve Davis – 28 de titluri majore

5. Mark Williams – 21 de titluri majore

6. Mark Selby – 14 titluri majore

7. Ding Junhui – 13 titluri majore

8. Neil Robertson – 13 titluri majore

9. Jimmy White – 10 titluri majore

10. Peter Ebdon – 9 titluri majore