Sport

Cum se judecă în Franţa şi Germania meciurile întrerupte! Deciziile luate de Comisii în cazuri similare cu Sepsi – FC U Craiova. Documente exclusive

Marţi este aşteptat verdictul în meciul Sepsi - FC U Craiova. FANATIK vă prezintă documente de la cazuri similare din Franţa şi Germania, unde meciurile întrerupte au fost reluate.
06.03.2023 | 21:40
Cum se judeca in Franta si Germania meciurile intrerupte Deciziile luate de Comisii in cazuri similare cu Sepsi  FC U Craiova Documente exclusive
Cum se judecă în Franţa şi Germania meciurile întrerupte! Deciziile luate de Comisii în cazuri similare cu Sepsi - FC U Craiova. Documente exclusive
ADVERTISEMENT

Scandalul de xenofobie de la Sepsi – FC U Craiova se apropie de un verdict la Comisia de Recurs. Marţi este aşteptată o nouă decizie după ce, în prima instanţă, Sepsi a câştigat la masa verde, cu 3-0, după decizia Comisiei de Disciplină.

Cum se judecă în Franţa şi Germania meciurile întrerupte! Lyon – Marseille, întrerupt după ce Payet a fost lovit cu o sticlă în cap

FANATIK vă prezintă modul în care au fost judecate în Franţa şi Germania aceste cazuri. Publicaţia noastră a intrat în posesia unor documente în care este explicată decizia de rejucare în speţe similare celei de la Sf. Gheorghe.

ADVERTISEMENT

Primul meci analizat este cel dintre Lyon şi Marseille, disputat pe 21 noiembrie 2021. Atunci, Dimitry Payet a fost lovit din tribune cu o sticlă în cap. Arbitrul Ruddy Buquet a trimis cele două echipe la cabine şi meciul nu s-a mai reluat.

Comisia franceză a decis rejucarea meciului: “Niciunul dintre jucătorii sau membrii staff-ului echipei Lyon nu au nicio responsabilitate directă”

Însă, raportul Comisiei care a analizat incidentele de la Lyon – Marseille arată că echipa gazdă şi-a luat toate măsurile de precauţie şi niciunul dintre jucătorii sau membrii din staff-ul echipei Lyon nu are nicio responsabilitate directă, astfel că meciul a fost rejucat:

ADVERTISEMENT

“Confuzia l-a pus pe arbitru în faţa singurei soluţii care era necesară, la aproape două ore de la incidentele care l-au vizat pe Dimitri Payet: aceea de a opri definitiv meciul, din motive sportive deosebite.

Meciul, care deci, în cele din urmă nu a putut fi jucat, va trebui neapărat să fie jucat, mai ales că niciunul dintre jucătorii sau membrii staff-ului echipei Lyon nu au nicio responsabilitate directă în incidentele care au dus la întreruperea întâlnirii”, se arată în decizia luată de Comisia de Disciplină. Meciul a fost reluat peste două luni şi Lyon s-a impus cu scorul de 2-1.

ADVERTISEMENT
Raportul Comisiei de Disciplină din Franţa, 1
Raportul Comisiei de Disciplină din Franţa, 1
Comisia Franceză 2
Comisia Franceză 2

Meci întrerupt pentru rasism în Germania!

Un alt exemplu vine din Germania, la meciul de Liga a III-a dintre MSV Duisburg și VfL Osnabrück, anulat pe data de 19 decembrie 2021. A fost primul meci din istoria fotbalului german care a fost întrerupt pentru rasism.

Opoku, de la Osnabruck, ar fi fost ţinta unor strigăte de maimuţă din tribunele stadionului din Duisburg, în momentul în care executa un corner. Arbitrul Nicolas Winter a decis să trimită echipele la vestiare, în minutul 32 al meciului.

ADVERTISEMENT

Tribunalul sportiv a decis reluarea meciului din minutul în care a fost întrerupt: “S-a pronunțat în favoarea unei repetări a jocului”

Meciul a fost anulat, dar Tribunalul sportiv al Federației Germană de Fotbal a decis că trebuie reluat din minutul în care a fost întrerupt, oferind şi motivele pentru această decizie. Ce arată raportul tribunalului:

“I. Obiectul deciziei este evaluarea jocului de campionat din data de 19.12.2021 din Liga a III-a dintre MSV Duisburg și VfL Osnabrück, care a fost întrerupt în minutul 32 al jocului cu scorul de 0:0.

Continuarea jocului în condiții normale nu a mai fost posibilă din cauza unei insulte rasiste grave la adresa jucătorului de la Osnabrück Opoku și a incapacității de a juca care a rezultat din aceasta și a consternării generale a părților. Cu acordul ambelor echipe, arbitrul Nicolas Winter nu a continuat jocul. 

II. Conform § 18 nr. 6 din Regulamentul juridic și procedural al Federației Germanei de Fotbal, Tribunalul sportiv al Federației Germanei de Fotbal trebuie să se pronunțe asupra evaluării jocului în primă instanță.

Vicepreședintele Comisiei de Control, domnul Fred Kreitlow, a fost implicat în procedură prin telefon. S-a pronunțat în favoarea unei repetări a jocului. Cluburile implicate au fost de acord cu raportul arbitrului și au solicitat, de asemenea, o rejucare a meciului sau un nou start.

“În opinia instanței de sport, justifică o rejucare a meciului indiferent de eventuala culpă a cluburilor implicate”

III. Jocul trebuie reprogramat în conformitate cu § 18 nr. 4 din Regulamentul juridic și procedural al Federației Germane de Fotbal. Ce-i drept, conform acestei prevederi, un joc poate fi repetat doar dacă niciuna dintre echipele implicate nu este responsabilă pentru abandonarea jocului.

Există însă aici un caz (special) care nu este reglementat în prevederile privind întreruperea jocului și, în opinia instanței de sport, justifică o rejucare a meciului indiferent de eventuala culpă a cluburilor implicate”. 

Decizia Federaţiei germane.
Decizia Federaţiei germane.
Decizia Federaţiei Germane 2
Decizia Federaţiei Germane 2

Astfel, în cazuri similare celui de la Sepsi – FC U Craiova, în Franţa şi Germania s-a decis rejucarea meciurilor, având în vedere că incidentele nu au fost considerate din vina cluburilor implicate. Comisia de Disciplină a tranşat cu 3-0 la masa verde acest caz, însă rămâne de văzut ce se va decide la recurs.

ADVERTISEMENT