News

Cum se modifică pensiile speciale. Guvernul a adoptat legea: ”Nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul”. Document

Guvernul a adoptat miercuri proiectul de lege privind recalcularea pensiilor speciale. Actul normativ merge la Parlament pentru dezbatere.
28.12.2022 | 17:18
Cum se modifica pensiile speciale Guvernul a adoptat legea Nicio pensie nu va mai depasi venitul in calcul Document
Marius Budăi a explicat cum vor fi recalculate pensiile speciale Foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de ministrul muncii Marius Budăi la finalul ședinței de guvern. Ministrul a precizat că proiectul de lege prevede ajustarea prin reducere a cheltuielilor cu pensiile și indemnizațiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale.

Guvernul a adoptat legea care modifică pensiile speciale

Prevederile actului normativ se aplică pentru șase categorii de pensionari: două în domeniul justiției, navigatorii, foștii angajați ai Curții de Conturi, diplomații și beneficiarilor de pensii militare

ADVERTISEMENT

„Proiectul de lege va fi depus de acum în Parlament şi va fi suspus aprobării odată cu începerea dezbaterilor cu data de 1 februarie”, a precizat Marius Budăi.

„Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații care au protecția deciziei Curții Constituționale, însă și aici este o ajustare dată de vechime necesară în magistratură, dar şi reducerea cheltuielilor astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nu va mai exista, după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de șase luni necesar recalculării, nicio pensie nu va mai depăși venitul în calcul”, a mai explicat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

Forma finală a proiectului de lege care a plecat către Parlament mai prevede și că nu vor mai fi luate în calcul veniturile nepermanente cum ar fi primele acordate sau ”câștigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună”.

În plus, a subliniat ministrul „nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistrați din ultimii 10 ani, şi tot de la 6 la 12 luni pentru sistemul militar, în ultimii cinci ani”.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi a mai anunțat prevederi precum excluderea perioadelor asimilate pentru magistrați, egalizarea vechimii minime cu cea din sistemul de pensii publice, la 15 ani, precum și o creștere a vârstei de pensionare în cazul diplomaților și al personalului navigant.