Pentru a păstra castraveții tari și proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp, este important să urmezi câteva metode corecte de depozitare și îngrijire. Aceste trucuri sunt de folos și pentru legumele cumpărate de la magazin.
Păstrarea castraveților proaspeți pentru o perioadă mai lungă începe încă din momentul recoltei. Pentru a le asigura o durabilitate mai mare, este important ca aceștia să fie culeși cât mai devreme, preferabil când au dimensiuni mici sau medii și nu sunt complet copți.
Castraveții care nu sunt prea maturi se păstrează mai bine și își mențin prospețimea mai mult timp. De asemenea, este important ca legumele trebuie să fie intacte, fără semne de deteriorare sau pete, având o coajă fermă și netedă.
Este recomandat ca înainte de depozitare, castraveții să fie curățați de pământ, cu ajutorul unei lavete, fără să fie spălați. Căci, tind să se deterioreze mai rapid atunci când intră în contact cu apa, deoarece umiditatea excesivă favorizează dezvoltarea bacteriilor și mucegaiurilor, accelerând procesul de descompunere.
Mai mult decât atât, dacă vrei să rămână tari, castraveții separat de alte legume sau fructe coapte, multe dintre acestea eliberând etilenă, un gaz care grăbește procesul de coacere.
Pe de altă parte, există diverse metode tradiționale prin care poți păstra castraveții tari după ce i-ai cules sau i-ai cumpărat. De pildă, poți să-i păstrezi înfășurați în tifon, într-o pungă de plastic deschisă, ceea ce la va prelungi viața până la 10 zile.
Castraveții se păstrează mai bine dacă sunt înfășurați într-un șervețel de hârtie și apoi puși într-o pungă de plastic. Această metodă ajută la menținerea prospețimii lor pentru până la două săptămâni.
Castraveții culeși cu tot cu codițe se păstrează eficient într-un vas cu apă rece. Acest truc menține legumele proaspete timp de 3-4 săptămâni. De menționate este că trebuie să schimbi apa zilnic.
Totodată, dacă ai la îndemână o pungă de hârtie sau o lădiță de lemn este ideal. Pune-i în aceste recipiente și păstrează-i într-o cameră întunecată, unde temperatura maximă nu atinge mai mult de 9 grade Celsius, scrie food-retail.agrointel.ro.