Life

Cum se păstrează morcovii pentru iarnă. Metodele utile și practice, folosite de bunicile noastre

Cum se țin, de fapt, morcovii pentru sezonul rece. Trucurile simple și utile, știute de la bunicile noastre. Care sunt acestea.
07.12.2024 | 15:15
Cum se pastreaza morcovii pentru iarna Metodele utile si practice folosite de bunicile noastre
Ponturi pentru a păstra morcovii pentru iarnă. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Morcovul este o legumă rădăcinoasă care crește de două ori pe an, motiv pentru care ar fi bine să afli cum se păstrează pentru iarnă. Acestea sunt metodele utile și practice, folosite de bunicile noastre. Funcționează și în ziua de azi.

Trucuri pentru a ține morcovii în sezonul rece

Gospodinele desăvârșite, care nu au în apropiere supermarketuri, cunosc câteva trucuri pentru a ține morcovii în sezonul rece. Aceștia se găsesc în permanență în magazinele de la noi, însă ar fi bine să știi aceste trucuri.

ADVERTISEMENT

Bunicile noastre obișnuiau să-i păstreze în beci sau pivniță, pentru că în aceste locuri există condiții ideale de temperatură și umiditate. Pot fi proaspeți o perioadă lungă dacă se țin în cutii, în straturi uniform, separate prin carton ondulat.

În felul acesta legumele vor fi bine ventilate și nu vor mucegăi. De asemenea, pentru că vorbim de o rădăcinoasă se poate păstra în nisip sau în rumeguș, care nu permit dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiurilor.

ADVERTISEMENT

Pentru această metodă ai nevoie de o lădiță din lemn sau de o găleată încăpătoare cu nisip umed. Pe fund se pune un strat gros de nisip umed, apoi se așază un strat uniform de morcovi, fără să se atingă între ei. Deasupra se toarnă un alt strat consistent de nisip umed.

Se continuă cu un alt strat de morcovi, până când se umple recipientul. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de nisip. În plus, cel mai simplu truc de conservare, pentru persoanele care stau la bloc, costă în congelator.

ADVERTISEMENT

Aceste legume își păstrează prospețimea și gustul delicios dacă se țin la rece, pentru a putea fi folosite în diverse preparate culinare. Morcovii se pot păstra întregi sau tăiați în bucăți, în pungi mici, ideale pentru un singur fel de mâncare.

Se pot păstra la congelator aproximativ o lună. Dacă intenționați să îi consumați în acest interval, atunci ar fi bine să îi spălați, să îi uscați bine și abia apoi să îi puneți la rece. În plus, morcovii rezistă foarte bine și la frigider, însă nu o perioadă prea mare.

ADVERTISEMENT

Ce beneficii are consumul de morcovi

Morcovul se numără printre legumele cu numeroase proprietăți pentru sănătatea umană. Această rădăcinoasă conține betacaroten, alfa-caroten, luteină, licopen, antocianine și poliacetilene. De asemenea, are apă în proporție de 88%.

Susține sănătatea inimii și a ochilor, putând îmbunătăți vederea pe timp de noapte. În plus, morcovul poate întârzia apariția cataractei și a altor afecțiuni oculare. Menține suplețea pielii și o întinerește datorită betacarotenului.

Medicii nutriționiști recomandă consumul acestei legume pentru că are proprietăți cicatrizante, detoxifică organismul, ajută la pierderea în greutate și susține sănătatea intestinală. Totodată, morcovul ține diabetul sub control.

ADVERTISEMENT
Tags: