Fotbal international

Cum se poate califica naționala României la Euro 2024: „Să fim ca Japonia!” Video exclusiv

Horia Ivanovici și Andrei Vochin dau ca exemplu Japonia pentru jucătorii naționalei și către Edi Iordănescu înainte de preliminariile Campionatul European din 2024.
04.12.2022 | 10:42
Cum se poate califica nationala Romaniei la Euro 2024 Sa fim ca Japonia Video exclusiv
Japonia a terminat pe primul loc în grupa E, după ce a câștigat în fața Germaniei și Spaniei cu scoru de 2-1. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI a revenit în forță după o scurtă pauză datorată Campionatului Mondial din Qatar, unde marile surprize de la turneul final pot fi o sursă de inspirație și motivație pentru „tricolori”.

Naționala Japoniei a demonstrat României că marile forțe din Europa pot fi răpuse: „Putem și noi să fim japonezi”

Andrei Vochin a dezvăluit la emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI discursul lui Mircea Lucescu din cantonamentul echipei naționale a României, înainte de marele meci de calificare la Mondialul din Mexic: „Țin minte o întâlnire cu Mircea Lucescu în cantonamentul echipei naționale, invitat de Anghel Iordănescu, înaintea meciului cu Irlanda de Nord, era primul meci de la revenire pentru Nea Puiu.

ADVERTISEMENT

Era în sala de mese și a spus așa: ‘Băi, băieți. Marile echipe se construiesc cu mari meciuri!’. Sunt momente în care o echipă care nu spune nimic se mobilizează extrem de tare. Învinge o echipă mare și de acolo pleacă tot traseul”. Horia Ivanovici a dat ca exemplu o calificare surpriză în optimile Campionatului Mondial: „Vezi cazul Japonia!”.

România acelor ani a avut de asemenea drept reper principal două rezultate uriașe reușite împotriva a două super forțe, Anglia și Italia. Acestea au fost punctul de plecare pentru ascensiunea „tricolorilor”: „Lucescu a dat exemplu acel egal pe care naționala României l-a făcut pe Wembley înainte de campania din ’70 și care a pus bazele unei noi echipe naționale, care avea să se califice la Campionatul Mondial. Era perioada în care România lua niște bătăi prin meciurile din preliminarii sau meciuri amicale. Nu era o forță.

ADVERTISEMENT

Apoi echipa care a făcut acel eroic 0-0 de la Florența în 1982. A fost echipa care s-a dus la Campionatul European din 1984, eliminând campioana mondială Italia, fosta campioană Cehoslovacia și încă o echipă puternică, Suedia”.

De ce crede Andrei Vochin că România poate prinde locul 2 în grupă: „Suntem pe-acolo cu Israel și Kosovo”

Chiar dacă România se află abia pe locul 53 în clasamentul FIFA, iar încrederea jucătorilor a fost puternic zdruncinată, Andrei Vochin rămâne optimist: „În momentul ăsta, da, e o lipsă de încredere, dar cred că aceste preliminarii sunt cel mai bun prilej pentru a se construi încrederea, iar pentru asta trebuie să fii pregătit să joci meciuri de o astfel de importanță. Edi Iordănescu e convins că poate să le ofere încredere și crede în acest grup de jucători. Asta se poate întâmpla doar dacă traseul va fi fără greșeală acolo unde nu ai voie să greșești”.

ADVERTISEMENT

Elveția e aproape să se califice în optimi la Campionatul Mondial, însă Andrei Vochin e de părere că ne putem bate de la egal la egal cu Israel și Kosovo: „Valoarea jucătorilor și echipelor sunt mult sub cele ale elvețienilor, dar în același timp, dacă iau să judec același parametru, suntem pe-acolo cu Israel și Kosovo. Dacă admitem că Elveția este mult deasupra noastră, atunci noi trebuie să îi batem și să terminăm pe locul doi”.

Naționala României trebuie să profite de orice mică slăbiciune a adversarilor: „Orice echipă are un anumit tip de slăbiciune. De exemplu, Elveția se poate la noi de foarte de sus. Noi trebuie să fim pregătiți”, a mai punctat analistul.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO MAI JOS

Horia Ivanovici și Andrei Vochin, mesaj pentru naționala României: „Hai să fim și noi o Japonia!”

Horia Ivanovici și Andrei Vochin consideră că cel mai bun exemplu pentru România sunt japonezii, care au reușit să se califice în optimi de pe primul loc, într-o grupă de „foc” cu Spania și Germania: Să fim Japonia din meciul cu Germania. Să fim Japonia în meciul cu Spania, la București, în ultima etapă. Vom juca cu Elveția.

Hai să fim și noi o Japonia! Ăsta e motto-ul și hastagul! „Tricolori”, să fim Japonia! Eu cred că totul ține de mental, chiar dacă valoarea jucătorilor noștri nu este una foarte mare. M-am uitat la japonezi. N-am văzut niciun jucător care să impresioneze! Să zic: ‘Wow! Da, ăsta face diferența!’ Putem și noi să fim japonezi, nu e așa mare lucru. Adică vreau să zic că nu e imposibil”, a completat Horia Ivanovici.

Suporterii japonezi au impresionat la Campionatul Mondial, după ce au făcut „lună” în tribunele stadioanelor din Qatar, iar Andrei Vochin îi dă ca exemplu suporterilor români: „Ca să fim Japonia ca societate, mai întâi trebuie să strângem gunoiul din tribune”. 

ADVERTISEMENT