Naționala României susține vineri, 7 iunie, de la ora 21:00, în Ghencea, ultimul meci de verificare înaintea plecării la EURO 2024, cu modesta reprezentativă a statului Liechtenstein. La turneul final din Germania tricolorii sunt în grupa E, cu Ucraina, Belgia și Slovacia, și au ca obiectiv calificarea în optimile de finală.
România, care a făcut parte din urna a doua valorică la tragerea la sorți, debutează contra Ucrainei luni, 17 iunie, la Munchen, pe ”Allianz Arena”. Cu Belgia cotată ca mare favorită la câștigarea grupei, România are o șansă importantă să ajungă în fazele eliminatorii chiar și de pe locul 3. Cu condiția să fie printre cele mai bune patru locuri 3 din cele șase grupe.
O victorie împotriva Ucrainei ar fi extraordinară, dar trebuie să fim conștienți că și un egal ar fi bun. Cu un punct România ar rămâne cu șanse reale cel puțin pentru locul 3. Pentru a merge însă mai departe am mai avea nevoie de o victorie în următoarele două jocuri, cu Belgia (22 iunie) și Slovacia (26 iunie).
Din 2016 de când EURO se dispută cu 24 de echipe, în fazele eliminatorii nu se mai califică doar primele două locuri din grupe, ci și patru cele mai bune locuri 3. Astfel, meciurile care pe care încep din optimi, cu 16 echipe.
Practic, cu 4 puncte România n-ar avea cum să scape calificarea decât cu mult ghinion. La precentele două ediții ale Campionatului European echipele care au terminat pe locurile 3 cu 4 puncte au mers mai departe fără emoții. La EURO 2016 au fost Slovacia și Irlanda, iar la EURO 2022 Portugalia, Cehia și Elveția.
Tricolorii pot accede în optimi și cu 3 puncte, dar în această situație avem nevoie un golaveraj cât mai bun, eventual de un număr de goluri marcate care să ne ajute la departajarea de alte echipe în caz de egalitate. În 2016, Portugalia și Irlanda de Nord s-au dus în eliminatorii cu 3 puncte și golaveraj zero, luându-le fața Turciei și Albaniei, care au avut un deficit de două goluri.
La turneul final din Franța de acum 8 ani, naționala României a ratat în ultimul meci șansa de a se califica de pe locul 3, cu 4 puncte, fiind învinsă de Albania, scor 0-1. Tricolorii conduși de Anghel Iordănescu rataseră dramatic un egal cu Franța, în meciul de deschidere, golul lui Payet din minutul 89 stabilind victoria gazdelor, 2-1. În al doilea meci, România a făcut 1-1 cu Elveția și avea nevoie de victorie cu Albania. Golul lui Armando Sadiku ne-a trimis însă acasă.
Trebuie știut însă că de la această ediție, UEFA a adăugat un nou criteriu foarte important pentru departajarea echipelor de pe locul 3 aflate la egalitate. În special a celor cu 3 puncte. Naționalele care obțin trei puncte dintr-o victorie vor avea câștig de cauză în fața celor care au același punctaj, dar din trei egaluri!
Potrivit regulamentului UEFA, dacă România și Slovacia vor juca meci decisiv în ultima rundă și sunt la egalitate de puncte și au golaveraj identic, iar partida se termină egal, câștigătoarea se va decide la loviturile de departajare. Asta numai în situația în care sunt doar două echipe la egalitate.
În cazul în care două sau mai multe echipe termină grupa la egalitate de puncte, departajarea se face după următoarele criterii:
Chestionat despre posibilitatea ca o victorie împotriva Ucrainei să asigure României calificare în optimi de pe locul 3, selecționerul Edi Iordănescu a dat de înțeles că prioritar este să nu pierdem.
”E frumos să-ți propui lucruri. E normal, e firesc. Ne propunem să scoatem maxim de la fiecare joc, dar e greu acum să prognozăm. Vedem ce va spune jocul. Vedem ce plan pregătim pentru acel joc. Vedem cum vom reacționa dacă lucrurile merg în favoarea noastră sau dacă nu merg în favoarea noastră. Vedem cât de mult vom risca.
E important aici și capacitatea mea, maturitatea și experiența mea și a staff-ului de a înțelege bine jocul, de a-l citi cât mai bine în timp real, de a anticipa foarte multe lucruri. În funcție de asta vedem cât de mult putem risca în anumite momente, ce ne putem asuma, ce trebuie să schimbăm dacă lucrurile nu funcționează.
Sunt lucruri pe care poți să le vezi de pe margine, ști că trebuie să le influențezi, să le schimbi, dar multe dintre ele e foarte greu să reușești în acele momente”, a declarat Edi Iordănescu la conferința de presă premergătoare amicalului cu Liechtenstein.
Mergem la Campionatul European, să ne îndeplinim obiectivul de a contribui la formarea celei mai importante generații din ultimii 20 de ani. Una dintre etapele atingerii obiectivului este ieșirea din grupe” – Răzvan Burleanu, președintele FRF
Tricolorii sunt și ei conștienți că un rezultat pozitiv în primul meci cu Ucraina le poate deschide drumul spre optimi. ”Meciul cu Ucraina va fi foarte important. Orice rezultat pozitiv îți dă liniște. În fotbal se poate întâmpla orice, poți să câștigi primul meci și să nu te califici. Cu siguranță, vrem să începem cu dreptul, să câștigăm primul meci și să ne facem viața mai ușoară”, a declarat Ianis Hagi, care va fi titular în amicalul de vineri seară, cu Liechtenstein.
Ne simțim foarte susținuți de suporteri. O țară întreagă se așteapră ca la Campionatul European să ne prezentăm așa cum trebuie. Vrem să reprezentăm România așa cum trebuie la EURO și să ținem steagul cât mai sus. Îmi doresc să ieșim din grupe, să facem România să zâmbească și să scoatem lumea în stradă!” – Ianis Hagi, mijlocaș România
România nu a câștigat niciodată primul meci disputat la EURO. La precedentele cinci ediții, tricolorii au înregistrat trei rezultate de egalitate în debutul competiției și au pierdut de două ori, de fiecare dată cu Franța. O singură dată am deschis scorul, în meciul cu Germania, de la EURO 2000, prin Viorel Moldovan, în minutul 5.
Selecționerul Edi Iordănescu a apelat la 28 de jucători pentru ultimele meciuri de pregătire înainte de EURO 2024, cu Bulgaria (0-0) și Liechtenstein. Lotul final de 26 de tricolori va fi comunicat la UEFA vineri, 7 iunie. Iordănescu jr. știe deja cu cine va merge în Germania.