News

Cum se poate deschide o fermă de animale cu fonduri europene. Ministerul Agriculturii a publicat ghidul întreg

29.05.2020 | 14:00
Fermierii pot accesa fonduri europene pentru creșterea animalelor. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune modalitatea prin care se poate deschide o fermă de animale cu fonduri europene. Vorbim despre bani nerambursabili, bani care ar putea să ajungă în conturile fermierilor români prin submăsura 4.1, cea care se referă la investiții în exploatații agricole, inclusiv pentru dezvoltarea unor ferme de acest gen.

Cum se poate deschide o fermă de animale cu fonduri europene

Astfel, conform Ghidului solicitantului pus la dispoziție de Ministerul Agriculturii, exploatațiile agricole cu profil zootehnic și mixte care vizează investiții necesare obținerii nutrețurilor/ furajelor utilizate în hrănirea propriilor animale de fermă se încadrează în anvelopa financiară destinată sectorului animal.

ADVERTISEMENT

În mod evident sunt câteva condiții aparte pe care fermierii trebuie să le îndeplinească. Dacă ne referim la fermele explicate mai sus, atunci se va avea în vedere ca suprafața agricolă vizată de proiect (peste 50% din suprafață) să fie destinată asigurării hranei animalelor din cadrul exploatației agricole.

Ministerul Agriculturii a publicat ghidul întreg

Solicitantul trebuie să desfășoare activități economice și să fie înregistrat ca persoană fizică autorizată/ întreprindere individuală/ întreprindere familială/ persoană juridică română. Mai mult de atât, aceștia trebuie să acționeze în nume propriu și să aibă surse financiare stabile și suficiente pe tot parcursul implementării proiectului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cel care aplică pentru fonduri europene trebuie să știe că investiția se realizează numai în cadrul unei ferme cu o dimensiune economica de minim 8.000 SO (valoarea producției standard). Dimensiunea economică a exploatației agricole se calculează conform Cererii de finanțare, punctului din cadrul Cererii de finanțare – Stabilirea categoriei de fermă (exploatație agricolă) conform mai multor factori.

Astfel, în cazul exploatațiiilor agricole care prevăd în cadrul proiectului modernizarea acesteia, respectiv, investitii în unitatea/ unitatile de productie existente care impreună alcătuiesc exploatația, extinderea/ diversificarea activitatii agricole desfasurate anterior depunerii proiectului cu un alt cod CAEN de agricultura (adica extinderea profilului agricol), extinderea diversificarea exploatatiei agricole prin infiintarea unei noi unitati de productie, dimensiunea se va calcula pe baza inregistrarilor din perioada (campania) de depunere a cererii unice de plata pe suprafata in Registrul unic de identificare de la APIA din perioada de depunere stabilita conform legislatiei nationale din anul depunerii Cererii de finantare sau din anul anterior (in cazul in care solicitantul nu a reusit sa depuna la APIA cererea unica de plata pentru campania anului in curs) si/ sau a ultimei inregistrari/ actualizari in Registrul Exploatatiei de la ANSVSA/ DSVSA efectuata inainte cu cel mult 30 de zile fata de data depunerii Cererii de finantare/Pasapoartelor emise de ANZ tinand cont dupa caz, de Nota explicativa a RICA din subsolul tabelului SO din CF.

ADVERTISEMENT

Atenție! În cazul în care expertul nu regăsește în IACS suprafata de teren mentionata de solicitant in tabelul cu SO sau exista diferente intre suprafata de teren declarata in proiect si cea din IACS, expertul va solicita APIA sa certifice ca solicitantul s-a inscris in sistem/ evidentele APIA cu suprafata declarata in Cererea de finantare.

Dacă discutăm despre proiecte care solicită bani pentru companii aflate la debut în agricultură (solicitantul este inscris cu exploatatia agricola la APIA/ ANSVSA de mai putin de 12 luni sau nu a depus nici o cerere de plata la APIA pana la data depunerii Cererii de finantare) dimensiunea economică va fi calculată în baza suprafeței identificate în APIA si a previziunilor, din punct de vedere al culturii si/ numarului de animale, din documentatia tehnico-economica a proiectului, la sfarsitul primului an de monitorizare, ca urmare a realizarii investitiilor propuse prin proiect (indiferent daca solicitantul figureaza cu terenuri cultivate sau necultivate si/ animale in posesie la momentul depunerii CF). In acest caz (punctul 2) se incadreaza si PFA-urile, IF-urile si II-urile care au preluat exploatatia agricola gestionata anterior de persoana fizica (actualul titular de PFA, II sau IF).

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu interesant este acela că pentru gestionarea gunoiului de grajd/ dejecțiilor de origine animală este necesar ca fiecare beneficiar care își va propune investiții pe sectorul zootehnic să țină cont de prevederile Codului de bune practici agricole – Anexa 8 la Ghidul solicitantului.

Acesta trebuie să-si calculeze și să-și prevadă, prin proiect, capacitatea de stocare aferenta a gunoiului de grajd/ dejectiilor de origine animala (in conformitate cu Anexa 7 „Calculator – Cod Bune Practici Agricole”) precum si cantitatea maxima de ingrasaminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol.

Ghidul solicitantului a indicat și principiul sectorului prioritar conform analizei socio-economice precum sectorul zootehnic (suine, bovine si pasari) și vegetal (cereale, plante oleaginoase si proteice, cartofi si legumicultura in spatii protejate, inclusiv producere de material saditor)

Bovine (inclusiv bubaline) – Carne 20 p /  Lapte, inclusiv rase mixte 19 p
Suine – Ingrasare 17 p
Pasari – Carne/ oua 15 p

Pentru ferme zootehnice cu dimensiune economica de pana la 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi pentru proiectele care prevad achizitii simple maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici.

Pentru proiectele care prevad constructii-montaj se dau maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal și maximum 1.500.000 euro pentru legume in spatii protejate (sere) si sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic.

Pentru proiectele care prevad crearea de lanturi alimentare integrate maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.

Pentru ferme vegetale cu dimensiune economica de peste 500.000 SO si ferme zootehnice cu dimensiune economica de peste 1.000.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% si nu va depasi: pentru proiectele care prevad achizitii simple maximum 500.000 euro; pentru proiectele care prevad constructii- montaj maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume in spatii protejate (sere) si sectorul zootehnic; pentru proiectele care prevad crearea de lanturi alimentare integrate maximum 2.000.000 euro

Pentru cooperative si grupuri de producatori sprijinul va fi 50% fara a depasi maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investitiei.

 

ADVERTISEMENT