News

Cum se poate obține ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani. Câți bani se dau pe lună

Tinerii pot obține ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani. Indemnizaţia poate fi acordată și celor care nu au luat examenul de Bacalaureat.
04.07.2024 | 00:23
Cum se poate obtine ajutor de somaj de la varsta de 16 ani Cati bani se dau pe luna
Cum se poate obține ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani. Foto (descriptiv) Hepta
ADVERTISEMENT

Tinerii care vor să obțină ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani trebuie să știe că pot primi indemnizația în anumite condiții. Ei pot înregistra cererea în cel mult 60 de zile de la data absolvirii la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă.

Ce trebuie să facă tinerii pentru a primi ajutor de șomaj

În România, șomajul se acordă pentru șase luni. Indemizația poate fi primită de la vârsta de 16 ani de absolvenții instituțiilor de învățământ. Cei care vor să solicite acest ajutor financiar au de parcurs câțiva pași.

ADVERTISEMENT

Beneficiarii trebuie să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în zona căreia locuiesc, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii studiilor. Ei vor declara că sunt persoane care se află în căutarea unui loc de muncă.

Trebuie precizat că absolvenții instituțiilor școlare vor prezenta o diplomă de studii dobândită într-o instituție de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, atât de stat, cât și particular.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de cei care terminat liceul în 2024, cele 60 de zile sunt calculate din ziua următoare datei absolvirii. Indemnizaţia poate fi acordată și celor care nu au luat examenul de Bacalaureat.

Ce acte sunt necesare

De asemenea, dacă cei care solicită ajutor de șomaj nu au mediile încheiate la toate materiile, calculul termenului se va face de la data promovării examenului de corigență. Pentru a se înregistra, elevii trebuie să prezinte actul de identitate, documentele sau adeverința în care se precizează data absolvirii și o declarație pe proprie răspundere referitoare la starea de sănătate.

ADVERTISEMENT

Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul anofm.ro. Suma lunară de care vor beneficia este de 330 lei, deoarece valoarea indicatorului social de referință (ISR) a ajuns la 660 lei în martie. Valoarea indemnizației reprezintă 50% din ISR.

Este important de menționat că beneficiarii vor primi șomajul după ce va trece perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor. În acest timp, tinerilor li se vor acorda servicii gratuite, precum informare și consiliere profesională și vor fi ajutați să își găsească un job.

ADVERTISEMENT

Cei care refuză un loc de muncă ori nu vor să participe la servicii destinate formării profesionale și stimulării ocupării unui post, nu vor primi banii. În această categorie intră și absolvenții admiși la o formă de învățământ sau cei care sunt licențiați în medicină, farmacie, care au trecut concursul de rezidențiat pe posturi sau locuri, la momentul solicitării.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Desert răcoritor făcut acasă. Parfait delicios de înghețată
Desert răcoritor făcut acasă. Parfait delicios de înghețată
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Tentativa de asasinare asupra lui Donald Trump marchează debutul unui nou capitol întunecat...
Tentativa de asasinare asupra lui Donald Trump marchează debutul unui nou capitol întunecat și periculos pentru politica americană | Analiză BBC
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”