News

Cum se poate obține certificatul verde de vaccin anti-Covid-19! De ce este nevoie pentru a-l putea accesa

Cum se poate obține certificatul verde de vaccin, actul pe care îl veți putea folosi în punctele vamale
03.06.2021 | 12:24
Cum se poate obtine certificatul verde de vaccin antiCovid19 De ce este nevoie pentru al putea accesa
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a intrat într-o nouă eră, una în care oamenii care doresc să călătorească în străinătate o vor putea face fără prea multe bătăi de cap. Chiar secretarul de stat Andrei Baciu a prezentat informații despre modalitatea prin care persoanele imunizate pot dobândi certificatul verde de vaccinare pentru COVID-19. Astfel, conform oficialului Ministerului Sănătății, întregul proces se va desfășura online.

De asemenea, Baciu a transmis că România este în grafic cu tot ce trebuia să realizeze pentru implementarea certificatului digital european privind COVID, document care va facilita călătoriile înre state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale.

ADVERTISEMENT

Cum se poate obține certificatul verde de vaccin anti-COVID-19!

”Certificatul digital european privind COVID, se lucrează de mai bine de două luni de zile, cu toate instituţiile implicate. Suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment”, a afirmat Andrei Baciu.

Acesta a precizat că certificatul ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare integrată. ”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (…) s-a creat acest certificat digital european privind COVID.

ADVERTISEMENT

Va facilita călătoriile înre state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice.

Este esenţială autenticitatea. Noi vom folisi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Andrei Baciu.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat.

Ce este certificatul verde de vaccin

Concret, Uniunea Europeană a conceput un document pe baza căruia oamenii vor putea să călătorească între state. Trebuie specificat că pe lângă datele personale care servesc la identificarea titularului, acest act va confirma în primul rând când a avut loc vaccinarea împotriva COVID-19 și cu ce vaccin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, certificatul va conţine informaţia conform căreia o persoană s-a vindecat după infectarea cu SARS-CoV-2, dar şi când a fost efectuat cel mai recent test negativ pentru COVID-19. În mod evident, documentul va avea și date esențiale de identificare, precum numele și prenumele titularului, data nașterii, statul care a emis certificatul, dar și date medicale cu privire la categoria pentru care sunt emise și un identificator unic.

Un alt detaliu interesant ţine de ce vor avea de făcut, de la momentul apariţiei certificatului, cei care lucrează la frontiere. Astfel, polițiștii vamali nu mai trebuie să cunoască diferitele certificate emise în statele UE, ci pot verifica totul prin scanarea unui așa-numit cod QR.

Acesta poate fi prezentat în format digital, de exemplu pe un smartphone, dar și pe hârtie. De remarcat că pe lângă toate statele UE, și statele Schengen, Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția doresc şi ele să recunoască certificatul UE.

Cum se obține certificatul digital

Serviciul de Telecomunicații Speciale a transmis și el că după implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19.

Pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu Covid-19, preluarea datelor se va face din aplicația Corona – Forms

„Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală”, a mai informat STS.

Cât timp este valabil certificatul verde COVID-19

Valabilitatea unei dovezi depinde de reglementările fiecărui stat în parte. Atenție, rămâne de văzut cât timp își va păstra valabilitatea vaccinarea. Deocamdată nu a fost oferit vreun răspuns din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Același lucru este valabil și în cazul vindecării de coronavirus. Ca exemplu, Germania și Austria consideră că o persoană este vindecată timp de șase luni după ce a trecut peste infecție. Rezultatele negative ale testelor sunt valabile, în funcție de stat, timp de maximum 72 de ore.

Bulgarii, printre primii care au apelat la certificat

Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au decis să folosească acest portal începând cu data lui de lansare, adică 1 iunie 2021. „Lansarea de astăzi a portalului este un pas important care le va permite statelor membre să înceapă să utilizeze portalul și să emită certificatele digitale ale UE privind COVID.

Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil.

Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a specificat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton despre certificat.

ADVERTISEMENT