News

Cum se poate obține definitivatul în Educație! Candidații pot solicita recunoaşterea notei obţinute la ultima inspecţie la clasă

25.05.2020 | 16:40
Cum se poate obtine definitivatul in Educatie Candidatii pot solicita recunoasterea notei obtinute la ultima inspectie la clasa
ADVERTISEMENT

FANATIK îți explică felul în care se poate obține definitivatul în Educație! Astfel, în 2020, an afectat din plin de pandemia de coronavirus, candidații care nu au susţinut prima inspecţie de specialitate în cadrul examenului au la dispoziție o oportunitate.

Cum se poate obține definitivatul în Educație!

Concret, aceștia pot solicita Inspectoratului şcolar recunoaşterea notei obţinute la ultima inspecţie la clasă, care a fost ţinută în calitate de cadru didactic calificat, prevede Metodologia-cadru.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al MEC, solicitarea se transmite în scris Inspectoratului şcolar, până la data de 5 iunie, iar candidaţii vor preciza unitatea de învăţământ în care a fost susţinută inspecţia, precum şi nota obţinută sau calificativul obţinut.

Candidații pot solicita recunoaşterea notei obţinute la ultima inspecţie la clasă

De altfel, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au spus că recunoaşterea/echivalarea inspecţiei, la solicitarea candidaţilor, se realizează până la data de 12 iunie.

ADVERTISEMENT

În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19, MEC a adoptat o serie de modificări şi completări ale Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului de definitivat.

Interesant este că Ministerul a fost de acord ca perioada concediului de maternitate, precum şi perioada suspendării cursurilor ca urmare a declarării stării de urgenţă/alertă să se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul naţional de definitivare în învăţământ.

ADVERTISEMENT

În sesiunea 2020, structura examenului este următoarea:

* Etapa I – eliminatorie: susţinerea a cel puţin unei inspecţii de specialitate/recunoaşterea notei obţinute la ultima inspecţie la clasă, inspecţie susţinută în calitate de cadru didactic calificat; evaluarea portofoliului profesional.

* Etapa a II-a (finală): o probă scrisă.

Potrivit sursei citate, repartizarea în săli a candidaţilor care susţin examenul în sesiunea 2020 se face cu respectarea măsurilor de distanţare fizică; iar într-o sală de examen, pot susţine proba scrisă un număr de 10 candidaţi.

ADVERTISEMENT

Trebuie să știți că în sesiunea 2020, nota obţinută la examen se calculează după formula: ND=(2NI+NP+7NS)/10, unde: ND – nota de la definitivat, NI – nota de la inspecţie (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecţii de specialitate obţinute de candidatul care a susţinut ambele inspecţii), NP – nota pentru portofoliu, NS – nota la proba scrisă (toate notele fiind obţinute de candidat în sesiunea de examen curentă).

Atenție! Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt).

 

 

ADVERTISEMENT