News

Cum se pot dezinfecta măștile respiratorii. Sfatul specialiștilor americani de la Caltech

17.04.2020 | 22:48
Cum se pot dezinfecta mastile respiratorii Sfatul specialistilor americani de la Caltech
ADVERTISEMENT

Măștile de protecție se găsesc tot mai rar, indiferent că e vorba de măști profesionale de tip N95 sau de banalele măști chirurgicale purtate de oamenii de rând.

Metodă de dezinfectat măștile

În aceste condiții, oamenii se văd nevoiți să spele măștile pentru a le dezinfecta, cu intenția de a le mai purta în viitor.

ADVERTISEMENT

Specialiștii americani de la Caltech au venit în ajutorul populației și medicilor și le-au explicat o nouă metodă, ieftină și simplă, prin care pot fi dezinfectate măștile.

Conform unui nou studiu publicat de specialiști, spitalele ar putea fi ajutate în demersul de a dezinfecta măștile de tip N95 printr-o metodă extrem de simplă și ieftină.

ADVERTISEMENT

„Am descoperit o metodă prin care măștile respiratorii de spital pot fi dezinfectate. Trebuie înmuiate într-o soluție de alcool etilic, uscate la aer, iar apoi uscate în vid”, au explicat specialiștii de la Caltech.

Extrem de important, trebuie folosit „alcool etilic, nu alcool izopropilic”. Mai apoi „măștile sunt uscate la aer, într-un loc steril, iar apoi sunt uscate în vid”. Motivul pentru această alegere e simplu, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Alcoolul izopropilic reduce capacitatea de filtrare a măștilor cu aproximativ 40%, în timp ce alcoolul etilic nu face acest lucru dacă e urmat de uscare în vid. Cu ce ajută totuși, uscarea în vid?

Răspunsul a fost oferit tot de cercetători: „Uscarea în vid elimină stratul foarte subțire de apă care rămâne prins în fibrele din mască după ce aceasta se usucă în aer. Acest strat subțire de apă reduce capacitatea de filtrare dacă nu este eliminat”.

ADVERTISEMENT

Cei de la Caltech ar fi încercat de 5 ori consecutiv experimentul cu mai multe măști și au observat cum capacitatea de filtrare a rămas intactă. Din păcate, sfaturile experților se aplică doar pentru măștile profesionale N95. Măștile clasice purtate de oameni, cele de unică folosință, ar trebui aruncate la gunoi după o singură purtare.

ADVERTISEMENT
Tags: