News

Cum se pot înscrie pentru vaccinare bolnavii cronic care nu apar în baza de date CNAS

17.01.2021 | 14:15
Cum se pot inscrie pentru vaccinare bolnavii cronic care nu apar in baza de date CNAS
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România au anunțat, duminică, într-un comunicat oficial, cum se pot înscrie pentru vaccinare bolnavii cronic care nu apar în baza de date CNAS.

Informarea vine după ce mai mulți pacienți bolnavi cronic, categorie aflată în a doua etapă de vaccinare împotriva COVID, au reclamat că nu se pot programa pentru imunizare.

ADVERTISEMENT

Se pare că situația ar fi cauzată fie de blocarea platformei, fie pentru că ei nu figurează, de fapt, în sistem ca fiind eligibili. În plus, nici medicii de familie, în unele cazuri, nu-i pot ajuta pe acești pacienți cu înscrierea.

Cum se pot înscrie pentru vaccinare bolnavii cronic neînscriși la CNAS

În rezolvarea acestei probleme a intervenit, în cursul acestei zile, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Instituția a emis un comunicat în care a anunțat cum se pot înscrie pe platforma pentru vaccinare bolnavii cronic care nu se regăsesc în baza de date a CNAS.

ADVERTISEMENT

Astfel, persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

1. Individual, direct în platformă
2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar
3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială.

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

ADVERTISEMENT

4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice.

Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.

Având în vedere că platforma de programare se actualizează conform datelor transmise de INSP, oamenii sunt sfătuiți să acceseze periodic aplicația pentru a verifica introducerea unor noi centre de vaccinare sau apariția locurilor disponibile pentru vaccinare.

ADVERTISEMENT

Reclamațiile medicilor de familie privind înscrierea la vaccinare

Recent, Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a dezvăluit că sunt probleme cu înscrierile pentru această categorie de bolnavi, cu afecțiuni cronice, în condițiile în care deja în București toate locurile s-au ocupat pentru următoarea perioadă.

Mai exact, acesta reclama, la Digi24, că pacienții care au peste 65 de ani se pot programa încă, în alte județe, peste o săptămână sau două, dar problemele apar în cazul pacienților cu vârsta sub 65 de ani care au anumite boli cronice și care nu sunt recunoscuți ca atare de platforma de programare.

ADVERTISEMENT