News

Cum se pot vaccina românii care au primit prima doză într-un alt stat

16.04.2021 | 22:08
Cum se pot vaccina romanii care au primit prima doza intrun alt stat
ADVERTISEMENT

CNCAV a anunțat, printr-un comunicat emis vineri, cum se pot vaccina românii care au primit prima doză într-un alt stat. Reprezentanții instituției au precizat că se dorește sprijinirea oamenilor care au început procesul de vaccinare în altă țară și se află pe teritoriul României la momentul rapelului.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a emis o instrucțiune care va reglementa procedura administrării serului. Aceasta se aplică atât pentru cetățenii români, cât și pentru străinii cu drept de ședere în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Aceștia pot efectua rapelul în centrele de vaccinare fixe și nu au nevoie de programarea anterioară pe platformă. Oamenii vor contacta reprezentanții centrului ales, preferabil cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care trebuie să fie inoculați.

Cum se pot vaccina românii care au primit prima doză într-un alt stat

„Vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu același tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetățenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei țări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România. Beneficiarul va contacta reprezentanții centrului ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul,” anunță CNCAV.

ADVERTISEMENT

„Persoanele respective trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare. După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare,” au adăugat reprezentanții instituției.

Autoritățile fac tot posibilul pentru a accelera campania de vaccinare. Premierul Florin Cîțu a anunțat că unele centre de vaccinare AstraZeneca vor deveni Pfizer.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cu câteva zile în urmă, s-a dat liber la vaccinarea cu serul produs de compania anglo-suedeză. Ro Vaccinare a anunțat că oamenii care aleg respectivul ser vor putea să se supună procedurii fără programare, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare.

La data de 14 aprilie, premierul Florin Cîțu anunța că România se află pe locul 4 în Europa la numărul de persoane care au primit ambele doze de vaccin. El a mai precizat și că au fost deschise noi fluxuri, iar capacitatea de vaccinare depășește 115.000 de persoane pe zi.

ADVERTISEMENT

Până vineri, 16 aprilie, 2.523.620 de români au fost vaccinați, 1.554.994 oameni au primit ambele doze de vaccin, iar 968.626 persone au făcut doar prima doză. În ultimele 24 de ore s-au vaccinat 79.634 cetățeni.

ADVERTISEMENT