News

Cum se predă online pentru clasele simultane. Învățământul din mediul rural, pe butuci

23.04.2020 | 19:00
Cum se preda online pentru clasele simultane Invatamantul din mediul rural pe butuci
Numărul elevilor din clasele simultane a sărit de o sută de mii. Sursa foto - hepta,ro
ADVERTISEMENT

Învățătorii din mediul rural ridică din umeri și se întreabă cum vor putea să predea online pentru clasele simultane! Profesorii au luat act de ordinul ministrului Educației, dar spun că nu o dată sunt depășiți la clasă de întreaga situație. Pe internet, lucrurile s-ar putea complica și mai mult.

Cum se predă online pentru clasele simultane

Contextul este unul cât se poate de simplu – în România anului 2020 sunt nu mai puțin de 122.691 de elevi care învață simultan. Toți aceștia sunt împărțiți, conform unor statistici puse la dispoziție de Ministerul Educației și Cercetării, în peste 8 mii de clase.

ADVERTISEMENT

Concret, învățământul simultan se întâmplă atunci când o școală nu reușește să aibă 12 elevi într-o generație. Ca să nu tragă obloanele, directorii își dau acceptul ca profesorii să unească anii de învățământ. Recomandările ministerului sunt ferme, dar mai de fiecare dată încălcate.

Învățământul din mediul rural, pe butuci

În primul rând, clase cu regim simultan nu există la liceu. Acestea sunt organizate strict în învățământul primar și gimnazial. Ministerul știe de existența lor și a solicitat ca acestea să fie organizate clar.

ADVERTISEMENT

Clasa pregătitoare cu clasa I și clasa a II-a și, respectiv, clasa a III-a cu clasa a IV-a. La gimnaziu, formula este una ușor ambilicată pentru că cei din clasa a V-a vor face pereche cu clasa a VII-a, iar clasa a VI-a este grupată cu a VIII-a.

Cu burta pe carte pot sta chiar și toți în același timp. Adică, Ministerul a vrut să se asigure că metodologia permite organizarea unei singure formațiuni de studiu pentru toate clasele de la învățământul gimnazial. Se poate întâmpla lucrul acesta, în situația în care numărul total de elevi este sub 12.

ADVERTISEMENT

Se schimbă situația dacă vorbim de sistemul online pentru învățământul simultan. „Da, era o măsură necesară, acum avem și cadru legal pentru acest online. Trebuie să intrăm în legalitate, nu exista prevăzut nimic legat de învățământ pe stare de urgență.

Infrastructura nu este pregătită, dar se fac eforturi pentru remedierea tuturor problemelor. Unele școli pot chiar da calculatoare elevilor. Aceștia le pot lua pe semnătura părinților. Rămâne, într-adevăr, problema celor din zone montane, zone greu accesibile unde nu există curent. 

ADVERTISEMENT

Aceștia vor recupera materia la întoarcerea la școală. Legat de învățământul simultan, atunci da, este o situație mai complicată. Dar, atenție, efortul este mai mare din partea profesorului. Elevul trebuie doar să vrea.

Însă ca profesor este o muncă mai mare, une fort mai mare. Pentru că el trebuie să se logheze de fiecare dată, pentru diferiți elevi. Înainte îi avea în față, discuta cu cei din clasa a doua, ca exemplu, apoi trecea la clasa a 3-a.

Acum, lucrul acesta este imposibil în online. Ar ieși o bulibășeală și un haos total. Profesorul trebuie să se logheze pentru fiecare an în parte”, a spus exclusiv pentru FANATIK, Mirel Pristavu, președinte Sindicatul Învățământ Spiru Haret Iași.

 

ADVERTISEMENT