News

Cum se pregătesc grecii de sezonul estival și ce fac românii! Administrator de plajă: „Cum credeți că arată Costineștiul sau Eforiile?”

13.05.2020 | 10:54
Cum se pregatesc grecii de sezonul estival si ce fac romanii Administrator de plaja Cum credeti ca arata Costinestiul sau Eforiile
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum se pregătesc grecii de sezonul estival și ce fac românii în toată această perioadă. După ce pandemia de coronavirus a dat totul peste cap, bătălia pentru fiecare turist în parte se anunță una și mai aprigă în vara anului 2020. O vară ciuntită de COVID-19 din toate părțile posibile.

Cum se pregătesc grecii de sezonul estival și ce fac românii!

Elenii nu mai au răbdare și pun presiuni uriașe pe Executivul de la Atena pentru redeschiderea turismului. De altfel, premierul Kyriakos Mitsotakis este conștient că economia țării sale o poate lua la vale fără încasările din acest domeniu și speră ca bugetul pe anul viitor să nu fie prea „accidentat” de debutul ratat.

ADVERTISEMENT

Măsurile de relaxare ale grecilor au fost puse deja în aplicare și toată lumea așteaptă acum eliminarea tuturor restricțiilor de călătorie. Concret, elenii au anunțat că sunt gata să primească turiști peste trei săptămâni, într-un program care presupune trei faze de deschidere.

Diferențe uriașe de abordare

Prima fază de călătorie se referă strict la cea către insule pe mare sau aer. Aici sunt incluse însă numai persoanele care dețin afaceri turistice sau medici și profesori care trebuie să ajungă în zonă.

ADVERTISEMENT

A doua etapă va debuta pe data de 18 mai, când lucrătorii din turism și alți angajați vor avea voie să călătorească în insule, cu condiția să aibă adeverințe de la angajatorul lor.

Dacă totul merge bine până atunci, călătoriile fără restricții vor fi permise din 25 mai, iar accesul la insule va fi gratuit pentru călătorii greci și străini începând cu 1 iunie. Ar fi vestea perfectă pentru hotelieri, vestea pe care o așteptau de ceva vreme bună.

ADVERTISEMENT

De altfel, FANATIK îți scria AICI că grecii se temeau de prelungirea stării de urgență și de faptul că ar putea să primească turiști abia de la 1 iulie, dată la care spuneau ei, devenea aproape imposibilă supraviețuirea economică pentru mulți dintre ei.

Și ca să fie totul oficial, hotelurile, pensiunile și diverse afaceri din turism au început deja să anunțe data de 1 iunie ca prima zi oficială de sezon estival. Toată lumea a început o promovare intensă în mediul online, agențiile de turism au fost contactate și grecii anunță că sunt pregătiți pentru o vară încinsă, dar una în care trebuie ca turiștii să respecte anumite reguli.

ADVERTISEMENT

O filmare spectaculoasă cu insula Mykonos a devenit viral pe internet, semn că elenii au lăsat în spate toate necazurile și încearcă să salveze ceea ce se mai poate salva. Nu același lucru se întâmplă și în România.

„Turismul este în suferință, în comă gradul 4 și avem nevoie de un ventilator special, care să ne trezească!”, a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohamed Murad. Acesta a mai precizat că, în acest moment, peste 50.000 de oameni din judeţul Constanţa aşteaptă sezonul ca să fie angajaţi sau reangajaţi din şomaj.

„O să fie bătaie pe litoralul pentru toti. Ascultați la mine. Dacă în anii trecuți strângeam umbrelele la prima ploaie și spuneam că ne vedem la anul, în 2020 o să se stea pe plajă până dă ninsoarea. Și tot degeaba. Pentru că n-ai cum să recuperezi ceea ce s-a pierdut.

Bine, asta dacă o să putem să dăm drumul la treabă, la un moment dat. Mi-e teamă de ziua în care o să apară primul caz de coronavirus pe litoral, de prima știre de acest gen. Dumnezeu știe ce o să se întâmple”, a spus pentru FANATIK un administrator de plajă privată.

„Stațiunile, fie vorba între noi, arată ca dracu acum. Ăsta este adevărul. Oricum nu se investea prea mult și se mergea la limită în multe cazuri, dar acum pentru că nu ne-am putut deplasa lucrurile sunt și mai rele.

Reparații, cârpeli, fiecare pe unde a putut. Mă refer la hotelurile mici, la cele de 2 stele, la pensiuni, nu la jucătorii mari de pe piață. Cum credeți dumneavoastră că poate să arate în momentul acesta Costineștiul? Sau Eforiile?

Și așa nu erau ele pregătite mai niciodată de turiști, dar lumea închidea ochii. Să vedem acum cât de dispuși suntem cu toții. Vor lăsa proprietarii prețurile mai jos? O să mai închidă lumea ochii? Rămâne de văzut”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT