News

Cum se pregătește România pentru al șaselea val al pandemiei de coronavirus. Rafila: „Nu ne vom întoarce la lockdown!”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat cum se pregătește România pentru al șaselea val al pandemiei de coronavirus și a promis că „nu ne vom întoarce la lockdown!”
29.04.2022 | 22:28
Cum se pregateste Romania pentru al saselea val al pandemiei de coronavirus Rafila Nu ne vom intoarce la lockdown
ADVERTISEMENT

Deși în prezent numărul de cazuri de infecție cu coronavirus este scăzut, oficialitățile Uniunii Europene au avertizat că urmează un al șaselea val al pandemiei.

Alexandru Rafila: “Nu ne vom întoarce la lockdown!”

Alexandru Rafila spune că România este pregătită acum pentru o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus și, mai ales, am învățat din valurile precedente cum trebuie gestionată situația pentru a afecta cât mai puțin societatea și economia.

ADVERTISEMENT

„Nu ne vom întoarce la lockdown”, a spus ministrul, adăugând că în China, unde au fost luate astfel de măsuri, explozia de cazuri „a apărut din cauza acestei politici de zero cazuri, iar vaccinurile folosite de ei nu au fost similare cu cele din UE, nu au oferit protecție la îmbolnăvire cu Omicron”. El a mai spus că fiecare țară își stabilește politica internă de sănătate publică, dar din punct de vedere profesional are îndoieli că o variantă atât de transmisibilă, cum este Omicron, poate fi stăvilită prin blocarea oamenilor în case. „Cu cea mult mai puțin transmisibilă, de la început, lockdown-ul nu a făcut nimic”, a adăugat Rafila.

Ministrul mai spune că și dacă populația ar fi vaccinată 100%, este puțin probabil să reușești să ajungi din nou la situația de zero cazuri. Așa că, în România, „trebuie să fim mai puțin pasionali, mai pragmatici, trebuie să ne pregătim să preluăm cazurile, dacă avem mai multe, în ambulator, nu la unitățile de primiri urgențe”.

ADVERTISEMENT

Care e planul dacă vine un nou val

La UPU să meargă doar ceea ce e grav; de asemenea, trebuie să protejăm populația vulnerabilă, dar nu e nevoie de ceva care să pună în pericol funcționarea normală a societății și a economiei. Sigur, nu consider folosirea măștii la interior ca o restricție”, a mai spus ministrul sănătății, explicând că la școala fiului său copiii au purtat-o și după ce nu a mai fost obligatoriu.

La noi s-a cam stabilizat numărul de cazuri, sunt circa 1000 pe zi, dintre care cam 200 de cazuri sunt la ATI. Și acum oamenii au acces neîngrădit la servicii medicale, pentru că și asta a fost o mare problemă în pandemie”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT

El spune că nu putem fi siguri sută la sută că nu vom mai avea probleme, pentru că „e un virus foarte variabil, poate face orice”, dar un nou val cu spitale blocate „e posibil, dar nu e și probabil”.

Trebuie să fim pregătiți pentru șocuri, pentru mai mulți pacienți, să avem stocuri, să avem transport pentru bolnavi. Poate că asta a fost bine în pandemie, că ne-a învățat să avem stocuri, să nu mai cumpărăm o mască cu 10 lei”, a încheiat ministrul, invitat la Antena 3.

ADVERTISEMENT