Iată cea mai simplă rețetă de colțunași de post. Poți înlocui brânza cu umplutură de legume, iar preparatul va fi unul delicios.
În această perioadă este Postul Crăciunului și, deși pare că nu ai prea multe opțiuni de preparate culinare, există numeroase feluri de mâncare delicioase, care nu implică alimentele de origine animală.
Există o variantă de rețetă și pentru colțunașii cu brânză. Poți folosi legume pentru umplutură și vor fi la fel de delicioși precum rețeta originală.
Colțunașii de post se prepară simplu și rapid, însă e important să respecți ingredientele și cantitățile recomandate dacă vrei ca totul să iasă ca la carte.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Se pune făina într-un bol și se face o gaură în mijloc, după care se adaugă sare și apă. Se trage treptat făina peste apă, amestecând cu degetele până când aluatul se leagă. După aceea se frământă aluatul cu mâna, până devine omogen.
Se frământa cu mâna, timp de 10 minute. Îl poți frământa și în mașina de pâine, pe un program de 13 minute.
Aluatul se pune pe masa de lucru dată cu făină, apoi se acoperă cu un bol. Se lasă să stea timp de 30 de minute.
Cartofii se curăță și se taie cuburi, apoi se pun la fiert în apă cu sare. Ceapa și ardeiul se toacă mărunt, apoi se încinge uleiul într-o tigaie largă și se pun legumele.
Se dă focul mic și se lasă la călit până când ceapa devine moale și aurie, timp de aproximativ 30 de minute. Se amestecă rar în tigaie.
Atunci când cartofii sunt fierți, se scurg și se strivesc ca pentru piure. Se adaugă jumătate din ceapă și ardeiul călite, punând și puțin ulei pentru ca piureul să nu fie uscat. Se adaugă pătrunjel tocat fin, apoi se amestecă.
Aluatul se împarte în bucăți. Pe masa dată cu făină se întinde aluatul foaie subțire. Cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 6 cm se decupează cercuri din aluat, potrivit e-retete.ro.
Resturile se frământă și apoi se întind din nou, până când se termină aluatul. Pe fiecare disc se pune câte o linguriță de umplutură. Se sigilează umplutura înăuntru, apăsând bine de jur împrejurul ei, până când se obține o semilună.
Colțunașii se așază pe hârtia de copt, presărată în prealabil cu puțină făină. Se pune la fiert o oală mare cu multă apă, sare și o foaie de dafin.
Atunci când fierbe, se dă focul mic pentru ca apa să clocotească ușor. Colțunașii se pun în apă, dar nu prea mulți deodată, astfel încât să nu stea înghesuiți.
Se fierb timp de 3 minute după ce s-au ridicat la suprafață, adică un total de 5-6 minute. Colțunașii se scot apoi într-un bol, apoi se stropesc cu ceapă și ardei călite. Poftă bună!