Nu toată lumea știe cum se prepară ciupercile corect. Există anumite detalii care trebuie luate în calcul, astfel încât textura să fie una perfectă, iar nutrienții să fie păstrați. Care sunt acestea?
Ciupercile sunt delicioase și au beneficii uimitoare pentru organism. Totuși, când vine vorba de preparare, puține gospodine știu ce au de făcut. Sunt persoane care călesc ciupercile, în timp ce altele le fierb. Iar de cele mai multe ori rezultatul este o ciupercă moale.
Elliot Webb, fondator al Urban Farm-It și autor al cărții Growing Mushrooms at Home, explică cum se prepară ciupercile corect și care sunt cele mai frecvente greșeli făcute în bucătărie, relatează Express.
În primul rând focul poate fi problema. Ciupercile nu trebuie gătite la foc mic niciodată. Dacă alegi să faci acest lucru, ele devin umede, iar ulterior se pierde și textura crocantă, pe care o simși în restaurante.
“Ciupercile trebuie gătite la foc mediu spre mare pentru a încuraja caramelizarea. Dacă sunt gătite prea încet, vor elibera apă și se vor aburi, în loc să dezvolte o aromă profundă“, spune Elliot Webb.
Contează foarte mult și cantitatea de ciuperci. Deși vrei să termini repede masa, nu pune prea multe ciuperci într-o singură tigaie. În acest caz, ele ajung să fie înghesuite și eliberează umiditate. Drept rezultat vor fierbe în loc să se caramelizeze.
În momentul în care speli ciupercile trebuie să fii de asemenea atent. Multe persoane le spală excesiv. Astfel, ele devin prea umede și absorb apa. Recomandat ar fi ca ciupercile să fie curățate cu o lavetă.
“Ciupercile sunt foarte absorbante și preiau prea multă umiditate când sunt spălate sub apă curgătoare. În schimb, îndepărtează ușor murdăria cu o lavetă uscată sau o perie moale pentru a păstra textura”, recomandă expertul.
Ce mai trebuie să știi despre modul în care se prepară ciupercile corect? Că nu trebuie să arunci tulpinile. Ele sunt la fel de valoroase precum pălăriile, spune Elliot Webb. Iar cu siguranță dacă respecți sfaturile de mai sus, vei face rețeta perfectă.
Menționăm faptul că ciupercile sun bogate în vitaminele B, C, dar și D. Totodată, acestea conțin fibre, proteine, dar și antioxidanți. Tocmai din acest motiv, e esențial să le preparăm cu grijă pentru ca proprietățile să nu se piardă.